331308576_1346055122858445_2330677286066943572_n

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a avut astăzi, 14 februarie, o întrevedere cu prim-ministrul desemnat, Dorin Recean. Părțile au discutat despre prioritățile în domeniul protecției social-economice a populației și au convenit să dezvolte o colaborare deschisă pentru a crește productivitatea muncii.

În cadrul discuțiilor, Igor Zubcu, președintele CNSM s-a referi la necesitatea dezvoltării unui dialog social continuu, eficient, la toate nivelurile, atât în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, la nivel național, cât și la nivel ramural și teritorial.

Totodată, sindicaliștii au subliniat necesitatea creșterii nivelului de salarizare, astfel încât acesta să asigure un trai decent populației și să fie contracarate efectele inflației. În legătură cu aceasta, sindicaliștii au reiterat solicitarea de a crește nivelul salariului minim la 5000 de lei, egal cu 50% din salariu mediu lunar, conform prevederilor Cartei Sociale Europene (revizuită); eliminarea lacunelor care încă mai există în Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar; creșterea salariilor în sectorul real.

De asemenea, sindicaliștii au vorbit și despre necesitatea imperativă de a asigura consolidarea instituțională a Inspectoratului de Stat al Muncii și a Casei Naționale de Asigurări Sociale. În același timp, sindicaliștii au pledat pentru racordarea legislației naționale la Convențiile Organizației Internaționale a Muncii, în special în domeniul securității și sănătății în muncă și protecției sociale.

Reprezentanții mișcării sindicale au atras atenția asupra problemei cu privire la taxa de înregistrare de stat pe care trebuie să o achite organizațiile sindicale (de 1149 de lei), care reprezintă o îngrădire a drepturilor de asociere a salariaților și trebuie eliminată. Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii, s-a referit la participarea sindicatelor la procesele cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova.

Dorin Recean, actualul consilier prezidențial, este candidatul la funcția de premier. Anunțul a fost făcut de șefa statului, Maia Sandu, după consultările cu fracțiunile din Parlamentul Republicii Moldova. În aceste zile, prim-ministrul desemnat are mai multe runde de consultări cu reprezentanți ai societății civile, mediului de afaceri, actori sociali.

Foto: https://www.facebook.com/recean.md