IMG_9509

Peste 30 de lideri și activiști sindicali din raionul Soroca, din administrația publică, agricultură, învățământ, și-au consolidat capacitățile de reprezentare a salariaților, inclusiv prin cunoașterea modificărilor de ultimă oră a legislației muncii, în cadrul unui nou seminar organizat marți, 27 decembrie, de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii.

La activitate au fost prezenți Sergiu Morari,  consultant principal al CNSM, Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM, Nadejda Seredovschi, reprezentanta CNSM în teritoriu, precum și reprezentanți ai administrației publice locale din raionul Soroca.

Sindicaliștii au pus în discuție informații cu privire la modificările și completările operate în Codul muncii prin Legea nr. 243 din 28 iulie 2022, inclusiv modificările recente ale legislației în domeniul protecției social-economice, cerințele înaintate de sindicate în domeniul social-economic, activitatea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective în 2022.

Nadejda Seredovschi, reprezentanta CNSM în teritoriu, a precizat că în cadrul seminarului participanții au avut posibilitatea să afle răspunsuri la subiecte legate de timpul de muncă, acordarea și plata concediilor anuale, modificările recente cu privire la salarizarea lucrătorilor din sfera bugetară, și au subliniat necesitatea înlăturării inechităților care încă mai există în legislația cu privire la salarizarea bugetarilor.

Sindicaliștii au apreciat desfășurarea seminarului drept o activitate necesară, utilă, bine organizată, și și-au arătat interesul de a participa la astfel de activități de instruire și în viitor, unde să fie abordate și alte subiecte de interes din domeniul social-economic.