zubcu-1170x600

Stimați membri de sindicat, frați și surori,

În această zi, care vă aduce, poate, nostalgie în suflet, dar și speranțe pentru un an mai liniștit și mai bogat, vă transmit un mesaj de felicitare și urări de bine cu prilejul Crăciunului și al Revelionului, care ne încălzește sufletul, aducându-ne satisfacție pentru munca depusă de fiecare dintre noi pe parcursul anului, muncă ce a produs valori materiale, servicii de calitate, cu scopul de a proteja omul muncii, de a-i face viața mai frumoasă și mai împlinită, și a contribui la dezvoltarea social-economică a țării.

Anul 2022 a fost, pentru sindicate, ca și pentru societate în ansamblu, un an greu și neobișnuit. Războiul declanșat împotriva țării vecine, valul de refugiați în context, criza energetică, creșterea prețurilor, inflația, nesiguranța, instabilitatea ș.a. au lăsat o urmă de neșters pentru anul ce trece. Amprenta lăsată e una dură și tristă și urmează o muncă enormă pentru a recupera multe componente ale modului de viață normal.

Chiar și în aceste condiții, instituția sindicală și-a onorat obligațiile cu cinste și a adus o contribuție semnificativă la realizarea Strategiei CNSM pentru anii 2017-2022, lucru menționat la Congresul IV al CNSM. Familia sindicală compusă din membri de sindicat, activiști ai organizațiilor sindicale primare, conducători ai structurilor teritoriale locale, ramurale și naționale, colectivele de muncă din unitățile din subordine prestatoare de servicii și structurile confederale, precum ar fi Comisia de Femei și Comisia de Tineret, au contribuit la consolidarea sindicalismului la toate nivelurile, menținând astfel locul determinant al instituției sindicale ca o componentă importantă în societatea civilă. Drept rezultat al acestei munci, au fost adoptate acte normative și legislative, întreprinse acțiuni în beneficiul membrilor de sindicat și îmbunătățită cooperarea cu partenerii sociali în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC).

Prin acțiunile întreprinse, începând de la activități desfășurate la toate nivelurile, adoptarea actelor normative în folosul salariatului, vizitele de lucru în organizațiile sindicale primare, noi am demonstrat încă o dată că suntem o forță solidară și că avem o misiune importantă de a-l asigura pe omul muncitor cu un trai decent.

Ne-am consolidat la nivel internațional și european, fortificând relațiile cu partenerii externi. Grație acestei munci depuse, CNSM a devenit membru al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC). Am menținut relații corecte cu partenerii sociali, cu alte autorități instituționale, pornind de la prevederea constituțională că sindicatele contribuie la apărarea intereselor profesionale, economice și sociale ale salariaților.

Acest spirit de muncă va continua și în anul care vine, pentru soluționarea problemelor care țin de protecția social-economică a salariaților.

În ajunul sărbătorilor de iarnă, vă asigur de suportul meu pentru a realiza împreună lucruri frumoase. Vă urez multă sănătate, bunăstare în familie, iubire pentru cei apropiați, fericire și credință.

Crăciun fericit și la mulți ani!

Igor Zubcu,

președintele CNSM