Un fenomen social periculos pare să ia amploare, în țara noastră. Potrivit datelor statistice, fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală, la locul de muncă, iar fiecare a patra se confruntă cu forme grave de hărțuire. În context, experții în domeniu consideră că numărul victimelor s-ar putea micșora, odată cu ratificarea de către Parlamentul de la Chișinău a Convenției nr.190 a Organizației Internaționale a Muncii. Ba mai mult, ratificarea acestui document ar putea permite realizarea mai eficientă a egalității de șanse, în țara noastră.

„Convenția reprezintă un instrument, care va permite salariaților să realizeze mai eficient egalitatea de șanse, mai ales atunci când vorbim despre egalitatea de gen în lumea muncii”.

Discuțiile la acest subiect au avut loc, astăzi, la un eveniment organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, la care au participat mai mulți experți în domeniu.

Aceștia au vorbit despre necesitatea ratificării Convenției cu numărul 190 a Organizației Internaționale a Muncii, document ce presupune eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă. Potrivit specialiștilor, subiectul abordat este de o importanță majoră pentru societate, întrucât s-a constatat că există un număr semnificativ de femei hărțuite la locul de muncă.

De aceea, este foarte important ca documentul să fie ratificat de Parlamentul Republicii Moldova.

„Această Convenție ne dă o bază, pentru a o transpune în legislația națională”.

„Astfel, noi asigurăm că baza, fundamentul este tratatul internațional și nu legislația locală, care poate fi mai ușor schimbată”.

Potrivit experților în domeniu, în Republica Moldova, în domeniul muncii, ar exista toate tipurile de hărțuire, atât a femeilor, cât și bărbaților.

Totuși, cea mai întâlnită formă ar fi hărțuirea sexuală.

„Este foarte important ca toate structurile statale, inclusiv administrația publică locală…”.

„Să avem aceeași viziune și cu eforturi comune să înlăturăm această discriminare, dar desigur că trebuie ratificată Convenția, să avem un plan de măsuri la nivel de țară, un plan concret, pentru a arăta care sunt obligațiunile la toți subiecții”.

În 2023, Convenția ar urma să fie ratificată de 50 de țări, întrucât, potrivit experților, este foarte important ca femeia să se poată simți protejată nu doar acasă, dar și la locul de muncă.

„Bineînțeles, este o racordare a legislației noastre la standardele europene, pentru că fiind țară candidată, trebuie să ne facem tema pentru acasă. Asta înseamnă o legislație care să corespundă normelor europene. Convenția 190 este unul dintre documente”.

Convenția 190 protejează toți lucrătorii din economia formală și informală și stabilește în mod clar rolul guvernelor și al partenerilor sociali în prevenirea, abordarea și remedierea violenței și a hărțuirii.

De asemenea, documentul include protecția împotriva violenței și a hărțuirii terților, precum și protecția împotriva efectelor violenței domestice în lumea muncii.

La moment, documentul a fost ratificat de 22 de țări, dintre care 6 din Europa.

https://tv8.md/2022/19/12/video-fenomen-social-periculos-fiecare-a-patra-moldoveanca-este-hartuita-la-locul-de-munca/218568