IMG_6190

Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) a organizat miercuri, 21 decembrie, ședința extinsă a Biroului Executiv. Sindicaliștii au pus în discuție activitățile desfășurate pe parcursul anului curent și au aprobat mai multe documente cu privire la activitățile planificate pentru 2023. La ședință a participat Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, a trecut în revistă principalele rezultate ale activității pentru perioada septembrie-decembrie 2022, un raport mai amplu al activităților din ultimul an urmând a fi prezentat la ședința Consiliului general al FSEȘ care va avea loc în luna martie 2023.

Liderul sindical s-a referit în discursul său la poziția Federației cu privire la necesitatea modificării și îmbunătățirii Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, care urmează a fi revizuită în 2023. Totodată, Ghenadie Donos a comunicat despre dialogul cu partenerul social – Ministerul Educației și Cercetării, pe marginea necesității majorării salariilor angajaților din învățământ, acordarea sporului lunar în valoare fixă de 1300 lei și pentru personalul din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică, asigurarea drepturilor și intereselor salariaților în contextul reformei din educație.

Sindicaliștii au aprobat planul de activitate al FSEŞ pentru anul 2023 care include realizarea prevederilor Convențiilor colective de nivel  ramural în domeniul educației și în domeniul cercetării, organizarea activităților Consiliului general și ale Biroului executiv, organizarea Spartachiadei angajaților din instituțiile de învățământ general (ediția a XXI-a), activități de instruire și informare sindicală, vizite în teritoriu, preluarea de bune practici de la organizații internaționale.

Nadejda Lavric, vicepreședinta FSEȘ, a informat sindicaliștii despre prevederile proiectului educațional ,,Formare de formatori” al Federației Sindicale a Educației  și Științei, care a fost analizat în cadrul ședinței Consiliului Educațional al CNSM din 16 decembrie curent.

Prezent la ședință Biroului Executiv al FSEȘ,  Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat că una dintre prioritățile Confederației pentru anul 2023 este obținerea majorării salariilor lucrătorilor din învățământ cu cel puțin 50 la sută, pentru a îmbunătăți condițiile de muncă, o mai bună motivare a salariaților, menținerea și atragerea tinerilor specialiști. Demersuri în acest sens vor fi făcute în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.

Președintele CNSM a comunicat despre realizările Confederației din acest an, impactul crizelor multiple asupra salariaților și negocierile cu partenerii sociali pentru a atenua șocul acestora prin înaintarea mai multor propuneri și cerințe menite să susțină populația, dezvoltarea parteneriatului social la nivel național și local, aderarea CNSM la Confederația Europeană a Sindicatelor, dezvoltarea cooperării cu parteneri naționali și internaționali. În context, liderul sindical a subliniat că este necesară îmbunătățirea calității dialogului social la toate nivelurile.

La final, sindicaliștii au fost colindați de elevi de la Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi” și studenți de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, care au venit cu cântece și urări de bine în preajma sărbătorilor de iarnă.