318552826_711446366990187_5258656195471511289_n

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, și Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS) din România, au semnat marți, 13 decembrie, un Acord de cooperare. Documentul a fost semnat în prezența președintelui Camerei Deputaților, Parlamentul României, Marcel Ciolacu, și a ministrului Muncii și Protecției Sociale din România, Marius Constantin Budăi.

Acordul de cooperare vizează sporirea protecției lucrători moldoveni aflați pe teritoriul României și a lucrătorilor români aflați pe teritoriul Republicii Moldova.  Pentru ei vor putea fi acordate servicii de asistență și sprijin în domeniul muncii și vor putea fi desfășurate campanii comune de informare privind promovarea drepturilor la muncă.

Prin intermediul parteneriatului, cele două confederații sindicale își asumă să conlucreze în vederea parcurgerii cu succes a procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acordul este valabil doi ani, timp în care va exista o monitorizare a obiectivelor îndeplinite.

Totodată, președintele CNSM, Igor Zubcu, împreună cu Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, și Valeriu Cazacu, șef al Departamentului mass-media și relații internaționale al CNSM, au discutat cu președintele Camerei Deputaților, Parlamentul României, Marcel Ciolacu, și ministrul Muncii și Protecției Sociale din România, Marius Constantin Budăi, despre perspectivele dezvoltării relațiilor de colaborare în domeniul formării profesionale, pentru a contribui la creșterea calificării lucrătorilor din Republica Moldova.

În cadrul vizitei în țara vecină, delegația de la CNSM a avut de asemenea o întrevedere cu Victor Chirilă, Ambasadorul Republicii Moldova în România. În cadrul discuțiilor au fost abordate oportunitățile de cooperare, cu accent pe asistența în dezvoltarea relațiilor de parteneriat cu structurile sindicale din România și Uniunea Europeană. Sindicaliștii au informat Ambasadorul despre semnarea Acordului de cooperare dintre CNSM și BNS și importanța dezvoltării cooperării dintre sindicatele de pe cele două maluri ale Prutului.

[Best_Wordpress_Gallery id=”404″ gal_title=”BNS-2″]