318749001_596571415615461_9107217142084405999_n

Anul acesta, Confederația Sindicatelor din Georgia (GTUC) marchează 30 de ani de la fondare. Cu acest prilej, în perioada 12-13 decembrie, la Tbilisi, Georgia, GTUC organizează o conferință internațională jubiliară la care participă reprezentanți ai sindicatelor din Georgia, peste 40 de invitați din peste 10 țări, inclusiv vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Lilia Franț. Genericul evenimentului este „Provocări ale Georgiei și ale lumii, mecanisme pentru soluționarea lor – pace și dezvoltare durabilă”.

În cadrul conferinței sunt organizate mai multe paneluri de discuții pe diferite teme, moderate de către Sergejus Glovackas, ofițer de birou la Biroul Organizației Internaționale a Muncii pentru Activitățile Lucrătorilor pentru Europa și Asia Centrală (ILO-ACTRAV), Irakli Petriashvili, președintele Confederației Sindicatelor din Georgia,  Raisa Liparteliani, vicepreședinta GTUC, Gocha Alexandria, reprezentant al ILO-ACTRAV.

Totodată, în contextul social-economic actual, a crizelor multiple, a provocărilor care stau în fața partenerilor sociali, specialiști de la Organizația Internațională a Muncii prezintă analize cu privire la situația de pe piața muncii din țările din Caucaz și Asia Centrală.

De asemenea, specialiști de la Confederația Internațională a Sindicatelor expun informații cu privire la dezvoltarea unui dialog social eficient dintre reprezentanții salariaților și angajatori și vin cu exemple despre cum sindicaliștii și patronatul din diferite țări europene colaborează pentru a dezvoltă politici de responsabilitate socială corporativă.

Tot în cadrul evenimentului, vor fi adoptate mai multe documente importante cu privire la activitatea mișcării sindicale din Georgia și prioritățile sindicaliștilor georgieni pentru următoarea perioadă, iar la final va fi adoptată Declarația conferinței internaționale de la Tbilisi.

Precizăm că Confederația Sindicatelor din Georgia a fost fondată în anul 1992, întrunește 21 organizații sindicale ramurale cu un activ de peste 150 de mii de membri de sindicat. Din anul 2006, GTUC este membră a Confederației Internaționale a Sindicatelor.