IMG_5668

Federația Sindicatelor din Comunicații din Republica Moldova (FSCM) a organizat joi, 8 decembrie, la Chișinău, seminarul „Promovarea egalității și combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova”, cu participarea membrelor Comisiei de Femei a FSCM.

Prin intermediul acestui seminar, sindicaliștii din comunicații se alătură campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, lansate de Organizația Națiunilor Unite, care urmărește să contribuie la sensibilizarea publicului cu privire la fenomenul violenței față de femei ca fiind cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.

În deschiderea activității, Elizaveta Iurcu, președinta FSCM, a menționat că problema violenței îndreptate împotriva femeilor este un fenomen care afectează grav societatea și necesită conjugarea eforturilor tuturor actorilor dialogului social, societății în ansamblu. Președinta FSCM a adăugat că în Strategia Federației pentru următorii ani vor fi incluse politici menite să contribuie la eliminarea fenomenului violenței în bază de gen.

Lilia Franț, vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a salutat organizarea acestui seminar și a remarcat implicarea deosebită a centrelor sindicale național-ramurale care în acest an informează activ despre campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, organizează diverse activități de sensibilizare, abordează fenomenul violenței în bază de gen în colectivele de muncă.

La rândul său, Veronica Lupu, președinta Asociației de Carieră Juridică, a expus o prezentarea cu privire la situația din Republica Moldova în ceea ce privește cadrul legal de protecție a victimelor violenței în bază de gen, obiectivele campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, măsurile de prevenire aplicate la nivel național și recomandările internaționale, prevederile Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, promovarea ratificării acestei Convenții fiind pe agenda mișcării sindicale.

Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” pune în prim plan vocile femeilor învingătoare ale violenței, care pledează pentru drepturile lor și creează exemple pentru cei/cele care au nevoie de soluții pentru a rupe cercul vicios al violenței. În Republica Moldova, campania lansată de Organizația Națiunilor Unite are loc pentru al 21-lea an consecutiv.