IMG_1961

Astăzi, 24 noiembrie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat un seminar de instruire a membrilor Comisiei pentru consultări și negocieri colective și a liderilor sindicali din raionul Glodeni, în număr de circa 40 de persoane, în vederea consolidării capacităților sindicatelor de reprezentare a salariaților.

La seminar au fost prezenți Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, Ion Cojocari, președintele Consiliului Raional Glodeni, Galina Graur, reprezentanta CNSM în raionul Glodeni, Sergiu Morari,  consultant principal al CNSM, Ana Moldovanu, consultant superior, Departamentul protecție social-economică al CNSM, precum și reprezentanți ai patronatului.

Participanții au pus în discuție informații cu privire la modificările și completările operate în Codul muncii prin Legea nr. 243 din 28 iulie 2022, inclusiv modificările recente ale legislației în domeniul protecției social-economice. De asemenea, luând în considerare faptul că actuala Convenție colectivă (nivel teritorial) expiră în luna iunie 2023, partenerii sociali din raion au discutat cu reprezentanții CNSM aspecte legate de desfășurarea procesului de consultări și negocierea pentru încheierea noii Convenții.

Sindicaliștii din raion au avut posibilitatea să afle răspunsuri de la specialiștii Confederației cu privire la negocierile colective și convenția colectivă de nivel teritorial, informații cu privire la inițiativele CNSM în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, cerințele înaintate de CNSM legate de necesitatea majorării salariului minim pe economie, poziția CNSM privind modificările operate la Codul muncii, principalele realizări ale Confederației după Congresul IV și planurile de activitate pentru perioadă următoarea, obiectivele Confederației legate de necesitatea fortificării organizațiilor sindicale primare.

Seminarul dat face parte din activitatea organizată de CNSM cu suportul Fundației  „Fridrich Ebert Stiftung” în cadrul proiectului „Parteneriat viabil, parteneri competenți la nivel teritorial”. Activități similare au fost organizate în raionale Briceni, Edineț, Basarabeasca, Cahul, Șoldănești și Ștefan Vodă.