Un grup de formatori sindicali naționali, ramurali, formatori tineri pregătiți în proiectul „Tinerii și munca”, au participat marți, 22 noiembrie, la o activitate de instruire organizată de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în incinta Institutului Muncii, în cadrul căreia și-au perfecționat abilitățile.
Fiind ghidați de traineri de la Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, participanții au pus în discuție abordări moderne, interactive, în domeniul instruirii și educației sindicale, crearea comunității de învățare, familiarizarea cu Setul European de Competențe a Formatorului (ETS), instrumente de creare și afișare a prezentărilor electronice.
Precizăm că modelul ETS definește șapte domenii de competență: înțelegerea și facilitarea proceselor de învățare individuale și de grup; învățând să înveți; proiectarea programelor educaționale; cooperarea cu succes în echipe; comunicarea semnificativă cu ceilalți; competență interculturală; implicare civică.
Prezentă la această activitate, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a comunicat participanților despre prioritățile strategice ale Confederației în domeniul educațional, planurile în domeniul dat pentru următoarea perioadă, și a subliniat că formatorii sindicali au un rol important în procesul de implementare a politicilor de instruire a cadrelor sindicale în conformitate cu cerințele actuale, prin acordarea serviciilor educaționale de calitate.
Totodată, în cadrul activității a fost semnat Acordul de colaborare dintre Institutul Muncii, în persoana lui Viorel Braga, director general, și Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, reprezentat de Vitalie Cîrhană, director, valabil pentru următorii 5 ani.
Conform acordului, părțile și-au propus să dezvolte conlucrarea în domeniul formării și perfecționării profesionale a reprezentanților CNSM, susținerea și dezvoltarea activităților legate de managementul și administrarea programelor/proiectelor de formare, dezvoltare și inovare.
Cele două instituții vor face schimb de informații și bune practici în domeniile de interes comun; vor organiza și desfășura reuniuni științifico-practice; vor organiza și desfășura diverse programe și proiecte educaționale.