e7c11d7b66f80a169f062934db9d68

Peste 1000 de sindicaliști din peste 120 de țări participă în perioada 17-22 noiembrie curent la lucrările Congresului V al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), care și-a început activitatea astăzi, 17 noiembrie, la Melbourne, Australia. Delegația Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova la acest eveniment de anvergură al mișcării sindicale este formată din Igor Zubcu, președinte al CNSM, și Polina Fisticanu, șefa departamentului protecție social-economică a CNSM. Amintim că CNSM a devenit membră a ITUC în anul 2010.

În cadrul Congresului vor fi expuse luări de cuvânt ale conducerii ITUC, reprezentanților Organizației Internaționale a Muncii, Organizației Națiunilor Unite, delegaților din diferite țări. Sindicaliștii vor ratifica mai multe documente importante cu privire la activitatea ITUC, vor examina raportul de activitate pentru perioada 2019 – 2022.

De asemenea, vor fi organizate mai multe paneluri de discuții unde vor fi abordate subiecte precum incluziunea socială, protecția drepturilor femeilor, problemele cu care se confruntă tinerii pe piața muncii, impactul crizelor globale din ultimii ani asupra salariaților.

Un loc aparte în cadrul Congresului va fi dedicat examinării declarației cu privire la un “Nou contract social”, care va conține un set de poziții, strategii și politici îndreptate spre redresarea post-pandemică, viitorul muncii, atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabile, politici prietenoase în domeniul protecției mediului înconjurător, protecția migranților și a muncitorilor care activează în multinaționale, provocările legate de impactul noilor tehnologii asupra pieței muncii și adaptarea la acestea. La final, delegații vor adoptat Rezoluția Congresului V al ITUC și vor fi alese organele de conducere.

Precizăm că Confederația Internațională a Sindicatelor a fost constituită la 1 noiembrie 2006. ITUC reprezintă interesele a peste 207 milioane de lucrători afiliați în 331 organizații sindicale din 163 de țări și teritorii. Actualmente, Sharan Burrow este Secretar General al ITUC.

Cel de-al V-lea Congres al Confederației Internaționale a Sindicatelor poate fi urmărit live aici, iar documentele discutate în cadrul Congresului pot fi accesate aici.