314728790_544088881059058_8279869534718433519_n

Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE) a organizat la data de 11 noiembrie seminarul cu genericul „Evaluarea factorilor de risc. Atestarea locurilor de muncă”. În urma acestei activități, 40 de sindicaliști din 17 organizații sindicale membre ale FSCRE și-au fortificat capacitățile în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM).

Participanții, specialiști responsabili de domeniul SSM, instruiți de către reprezentanții Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS) al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Vasile Siloci, inspector principal de muncă și Vladimir Gorban, inspector superior, au fost familiarizați cu prevederile normelor în domeniul SSM.

Potrivit FSCRE, securitatea și sănătatea în muncă reprezintă un pilon de bază în activitatea tuturor organizațiilor membre ale Federației. Atât reprezentanții angajatorilor cât și reprezentanții lucrătorilor, cu răspunderi specifice în domeniul SSM, trebuie să fie instruiți și să cunoască normele și măsurile pentru prevenirea și reducerea riscurilor profesionale, protecția salariaților la locul de muncă,  eliminarea factorilor de risc și de accidentare la locul de muncă.

Astfel, în cadrul seminarului au fost abordate subiecte precum: cadrul juridic în domeniul SSM; politicile statale și cele sindicale în domeniul SSM; prevederile normelor de SSM privind evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională; scopul, criteriile și etapele de evaluare a riscurilor; planificarea, elaborarea planului de protecție și prevenire a riscurilor profesionale; cercetarea accidentelor de muncă; constituirea, organizarea și funcționarea Comitetului pentru SSM.

Participanții au avut posibilitatea să adreseze întrebări și să primească răspunsuri de la specialiștii IMS și să participe la diverse exerciții practice. De asemenea, participanții au primit pliante informative, inclusiv Ghidul pentru evaluarea riscurilor profesionale la locul de muncă. Seminarul dat se înscrie în planul activităților educaționale planificate de FSCRE pentru trimestrul IV al anului 2022.