310966909_521762133133795_7029968945633729519_n

Circa 50 de sindicaliști din raionul Rezina au fost familiarizați marți, 11 octombrie, cu modificările recente ale legislației muncii și în domeniul protecției social-economice în cadrul unui seminar organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. La lucrările seminarului au participat Lilia Franț, vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Vera Platon, reprezentanta CNSM în raionul Rezina.

Sergiu Morari, consilier principal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a comunicat despre modificările recente ale Codului muncii, modificările adoptate prin Legea nr. 243 din 28.07.2022 pe care sindicatele nu le-au susținut, propuneri de modificare a Codului muncii la care s-a renunțat datorită argumentelor Confederației și Biroului Internațional al Muncii.

Cei prezenți au fost informați despre modificările în domeniul protecției sociale a cetățenilor, mai cu seamă cele care se referă la Legea nr 156/1998 privind sistemul public de pensii din 01.01.2022, Legea nr. 289-XV din 22.07.2004 privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, accesul  persoanelor  asigurate la contul  curent de asigurări sociale prin intermediul Acces CPAS.

Totodată, participanții au aflat mai multe detalii despre aplicația mobilă „Drepturile salariaților!” – instrument de informare și raportare a încălcărilor drepturilor salariaților, recent lansată de CNSM, și au fost informați despre prevederile proiectului-pilot privind dezvoltarea și implementarea serviciilor de identificare a tinerilor NEET în raionul Rezina.

În ajunul Zilei femeilor din mediul rural, marcată anual la data de 15 octombrie, participanții au discutat despre situația femeilor din mediul rural, problemele social-economice cu care se confruntă, implicarea femeilor sindicaliste în campania „17 zile de activism pentru abilitarea femeilor de la sate” îndreptată spre combaterea violenței și discriminării în baza de gen, combaterea discursurilor instigatoare la ură, participarea femeilor în procesele de luare a deciziilor.

Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului „Susținerea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective și comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel teritorial în asumarea rolului lor în mecanismele de consultare colectivă și negocieri”, finanțat de Organizația Internațională a Muncii.