IMG_4879

Cooperarea bilaterală în domeniul muncii decente, consolidarea parteneriatului social și aspecte privind implementarea Programului de țară privind munca decentă – au fost subiectele discutate, luni, 5 septembrie, în cadrul unei întrevederi dintre conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), înalți oficiali de la Biroul Organizației Internaționale a Muncii pentru Activitățile Lucrătorilor (ILO-ACTRAV), și Simon Springett, coordonator rezident al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Moldova.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a mulțumit coordonatorului rezident al ONU în Moldova, Simon Springett, pentru asistența oferită țării noastre prin intermediul mai multor proiecte care vizează promovarea și dezvoltarea dialogului social, apărarea drepturilor salariaților, incluziunea socială, eforturile partenerilor sociali în domeniul muncii decente.

Liderul sindical a informat despre intențiile CNSM de a adera la Confederația Europeană a Sindicatelor, a subliniat că sindicatele monitorizează în permanență cum sunt respectate drepturile în domeniul muncii, în conformitate cu standardele internaționale și Convențiile OIM, și a vorbit despre rolul sindicatelor în procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederii, Maria Helena Andre, directoarea ILO-ACTRAV, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 5-7 septembrie, a subliniat că Moldova se confruntă cu provocări legate de pandemia COVID-19, criza refugiaților din Ucraina, criză economică. În această perioadă complicată, sindicatele s-au implicat în atenuarea acestor crize având un rol-cheie. Înaltul oficial de la ILO-ACTRAV a precizat că sunt necesare eforturi consolidate din partea partenerilor sociali, organizațiilor internaționale, pentru a dezvolta dialogul social.

La rândul său, Simon Springett, coordonator rezident al ONU în Moldova, a îndemnat partenerii sociali din Republica Moldova să-și unească forțele pentru a restabili economia țării și a asigura dezvoltarea socială. Springett a menționat că ONU Moldova implementează planuri de răspuns la crizele cu care se confruntă Republica Moldova în domeniul sănătății și protecției populației, susținerea autorităților în procesul de redresare economică, dezvoltarea parteneriatului social la toate nivelurile.

De asemenea, părțile au discutat despre implementarea Programului de țară privind munca decentă pentru anii 2021-2024. Potrivit Programului, în următorii patru ani, suportul OIM pentru Republica Moldova va fi centrat pe crearea de locuri de muncă și angajarea tinerilor, condiții de muncă sigure, respect pentru dreptul la muncă și un dialog social mai bun.