Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Maria Helena Andre, directoarea Biroului Organizației Internaționale a Muncii pentru Activitățile Lucrătorilor (ILO-ACTRAV) au semnat astăzi, 5 septembrie, Declarația de cooperare pentru anii 2022-2023, care țintește îmbunătățirea muncii decente și a justiției sociale în Republica Moldova.
Documentul, semnat în prezența membrilor Comitetului Confederal al CNSM, vizează promovarea drepturilor salariaților în domeniul muncii, sporirea capacităților instituționale ale organizațiilor sindicale, implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, asigurarea politicilor inclusive, promovarea măsurilor de stimulare a creării de noi locuri de muncă, combaterea economiei informale.
La întrevederea de astăzi cu conducerea CNSM și președinții centrelor sindicale național-ramurale, Maria Helena Andre, directoarea ILO-ACTRAV, însoțită de Sergejus Glovackas, ofițer de birou al ILO-ACTRAV pentru Europa și Asia Centrală, Magnus Berge, specialist principal ILO-ACTRAV, Oficiul din Budapesta, și Ala Lipciu, coordonatoare OIM în Moldova, a apreciat aportul substanțial al sindicatelor din Republica Moldova în procesul de gestionare a crizei refugiaților ucraineni, care au oferit toată asistența necesară refugiaților cazați la sanatoriile din țară.
În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre situația în domeniul parteneriatului social din Republica Moldova și evoluțiile înregistrate în procesul de negocieri cu privire la stabilirea salariului minim, situația social-economică din țară și acțiunile partenerilor sociali în vederea susținerii populației afectate de criza economică, prevederile noului Program de țară privind munca decentă pentru anii 2021-2024 și implementarea acestuia.
Maria Helena Andre, directoarea ILO-ACTRAV, și-a exprimat deschiderea să ofere suport în continuare sindicatelor din Republica Moldova pentru a promova interesele membrilor de sindicat, consolidarea dialogului social la nivel național, ramural și teritorial, susținerea lucrătorilor afectați de multiple crize, asigurarea tranzițiilor juste în diverse domenii, respectarea și implementarea standardelor internaționale în domeniul muncii.
Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat că vizita înalților oficiali de la ILO-ACTRAV este una istorică, extrem de importantă pentru sindicatele din Republica Moldova. Liderul sindical a comunicat despre realizările din ultima perioadă în cadrul parteneriatului social, propunerile și cerințele înaintate de sindicate în domeniul politicilor social-economice de susținere a populației, intențiile CNSM de a adera la Confederația Europeană a Sindicatelor, rolul și importanța organizațiilor sindicale în procesul de aderare la Uniunea Europeană, prioritățile CNSM pentru următoarea perioadă.
Precizăm că în cadrul vizitei în Republica Moldova, în perioada 5-7 septembrie, înalții oficiali de la ILO-ACTRAV vor avea mai multe întrevederi importante. Astfel, delegația de la ILO-ACTRAV va avea întrevederi cu reprezentanții Comisiei protecție socială, sănătate şi familie a Parlamentului Republicii Moldova, prim-ministrul Natalia Gavrilița, Marcel Spătari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simon Springett, coordonator rezident al Organizației Națiunilor Unite în Moldova.
Totodată, oficialii de la ILO-ACTRAV vor vizita sanatoriul „Bucuria-Sind” din Vadul lui Vodă unde vor avea o întrevedere cu conducerea sanatoriului, care va informa despre condițiile de găzduire a refugiaților ucraineni, provocările și situația actuală a refugiaților ucraineni.
[Best_Wordpress_Gallery id=”398″ gal_title=”cooperare oim2″]