IMG_4108

Astăzi, 18 iulie, a avut loc întrevederea președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, cu experții de la “SOCIEUX+”: Aliona Tutova, reprezentanta Ministerului Bunăstării Sociale din Letonia, și Aurelie Courtier, reprezentanta Serviciului de ocupare din Bruxelles, Belgia.

În debutul întrevederii, invitații au informat despre activitățile pe care le implementează “SOCIEUX+” referitor la ocuparea tinerilor NEET și garanțiile oferite acestora pe piața muncii, precum și despre experiența altor țări în domeniul dat.

În cadrul discuțiilor, Igor Zubcu, președinte al CNSM, a subliniat că susținerea și promovarea angajării tinerilor este o prioritate pentru sindicate și necesită o atenție sporită din partea autorităților. De asemenea, liderul sindical s-a referit la situația în domeniul ocupării forței de muncă, colaborarea sindicatelor cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și structurile sale teritoriale, rolul dialogului social în soluționarea problemelor cu care se confruntă tinerii.

În context, președintele CNSM a informat despre acțiunile întreprinse de sindicate pentru informarea tinerilor privind drepturile și garanțiile acestora pe piața muncii, activitățile desfășurate în cadrul Institutului Muncii al Sindicatelor și viziunile sindicatelor privind ameliorarea situației pe piața muncii și combaterea economiei informale.

De asemenea, la întrevedere au participat Valentina Lungu, director adjunct al ANOFM, și Polina Fisticanu, șef al departamentului protecție social-economică al CNSM.

Precizăm că “SOCIEUX+” este o structură de cooperare tehnică între partenerii publici și partenerii sociali, înființată și cofinanțată de Uniunea Europeană. Obiectivul general al “SOCIEUX+” este extinderea și îmbunătățirea accesului la oportunități mai bune de angajare și la sisteme de protecție socială incluzive.