În cadrul programului zilnic de muncă, salariatului trebuie să i se acorde o pauză de masă de cel puțin 30 de minute. Durata pauzei de masă și momentul acordării acesteia se stabilesc în regulamentul intern al unității, în contractul colectiv…
Durata repausului zilnic, cuprinsă între sfârșitul programului de muncă într-o zi și începutul programului de muncă în ziua imediat următoare, nu poate fi mai mică decât 11 ore consecutive.
Repausul săptămânal se acordă timp de 2 zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. În cazul în care un repaus simultan pentru întregul personal al unității în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau ar compromite funcționarea…
În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: a) 1 ianuarie – Anul Nou; b) 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); c) 8 martie – Ziua internațională a femeii; d) prima și a…
Conform Hotărârii Guvernului nr. 670/2022 privind stabilirea cuantumului salariului minim pe țară începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară este stabilit în cuantum de 4000 lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore (în…
În unitățile care aplică sistemul tarifar de salarizare, salariul tarifar pentru categoria I de calificare (de salarizare) a rețelei tarifare este componenta principală şi obligatorie şi servește drept bază pentru stabilirea salariilor tarifare şi a salariilor de funcție concrete. Salariul…
Conform Legii nr. 270/2018, personalul din unitățile bugetare poate beneficia de premii unice cu prilejul sărbătorilor profesionale și al zilelor de sărbătoare nelucrătoare, care se plătesc din contul economiei mijloacelor alocate pentru retribuirea muncii pe anul respectiv, dar nu mai…
Salarizarea ucenicilor în cazul instruirii individuale pe profesii de muncitori salarizați în acord se efectuează: pentru luna întâi de instruire - în mărime de 75 % din salariul tarifar pentru categoria I de calificare; pentru luna a doua - în…
Conform art. 552 din Codul contravențional, achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă se sancționează, pentru fiecare persoană identificată, cu amendă de la 400 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de…
Pentru anul 2022, sunt stabilite următoarele cote ale contribuțiilor de asigurări sociale: 29% - autoritățile/instituțiile bugetare și autoritățile/ instituțiile publice la autogestiune, cu excepția instituțiilor de învățământ superior și a instituțiilor medico-sanitare. 24%: - angajatorii sectorului privat, instituțiilor de învățământ…
Căutare
Postări recente
- (Interviu) Ala VANGHELI: „Era ceva de domeniul fantasticului să constituim o organizație sindicală în poliție, dar, prin eforturi comune, am reușit”
- Sindicaliștii din cultură au abordat mai multe subiecte cu privire la situația din ramură
- Spartachiada lucrătorilor din domeniul sănătății a ajuns la cea de-a XXXV-a ediție
- Conducerea CNSM a avut o întrevedere cu reprezentanții Agenției Daneze pentru Dezvoltarea Sindicatelor
- (Interviu) Vera BUTNARI: „Crizele care au venit în ultimii ani ne-au făcut să privim lucrurile altfel și să găsim soluții neordinare”