Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat astăzi, 13 decembrie, o acțiune de pichetare în fața Parlamentului Republicii Moldova. Sindicaliștii și-au exprimat îngrijorarea profundă față de înrăutățirea situației social-economice a salariaților din țară și au cerut salarii decente.
Reuniți din diferite raioane ale țării, sindicaliștii au scandat lozinci: „Vrem un trai decent”, „Salarii decente”, „Investiți în educație”, „Prețuiți munca noastră”, „Cerem majorarea salariilor”, „Cu așa salarizare, grădinița, școala moare”.
Participanții la acțiunea de pichetare au venit cu un apel către autorități în care au solicitat următoarele revendicări:
1. Stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025 și utilizarea acestuia la planificarea cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2025;
2. Majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază (cultura, asistența socială, funcționarii publici din cadrul autorităților publice locale, etc) și a celei utilizate la calcularea salariilor personalului didactic, ştiinţifico-didactic, științific, personalului din grupul ocupațional „Ordine publică și securitate a statului” etc;
3. Alocarea a 50 de mil. de lei destinate asigurării dreptului la tratament balneosanatorial a persoanelor asigurate.
„Am solicitat un salariu minim de 6000 de lei, dar am fost informați de cabinetul de miniștri că va fi cel mult 5500 de lei, or acest lucru nu este în conformitate cu situația cu care se confruntă salariații, membrii de sindicat”, a declarat Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
La rândul său, Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, a precizat că este necesar de declarat situație excepțională în educație deoarece condițiile de muncă în ramură sunt precare, iar salariile nu sunt motivante și nu acoperă strictul necesar pentru a avea un trai decent.
„Noi, participanții la acțiunea de pichetare, reprezentanți ai celor peste 284 de mii de membri de sindicat din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, constatăm înrăutățirea situației social-economice a salariaților din țară. Salariile nu reflectă adevărata valoare a muncii depuse zilnic. Majorarea tarifului la gaze naturale în plină iarnă va afecta toată populația țării și va genera scumpiri în lanț la toate produsele, mărfurile și serviciile, iar salariile vor pierde din puterea de cumpărare”, se arată în apelul participanților la acțiunea de pichetare.
Sindicaliștii subliniază că, cei mai afectați de situația respectivă sunt angajații cu o retribuire joasă, inclusiv cei care beneficiază de salariului minim, care, în pofida compensațiilor acordate, vor fi în imposibilitatea de a supraviețui și a acoperi cheltuielile de bază ale familiei. Or, la momentul actual, salariul minim nu acoperă nici nivelul minimului de existență de 5900,8 lei pentru un copil și un matur.
Sindicaliștii au accentuat că Republica Moldova și-a asumat angajamente față de Uniunea Europeană, inclusiv transpunerea Directivei UE 2022/2041, care prevede ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu. În prezent, acest raport este de doar 36,5% și riscă să scadă la 34,2% în 2025.
Reducerea propusă a cheltuielilor pentru tratamentul balneosanatorial este, de asemenea, considerată inacceptabilă. Aceasta ar limita și mai mult accesul salariaților la servicii esențiale de recuperare, în condițiile în care numărul beneficiarilor a scăzut deja semnificativ în ultimii ani.
Micșorarea sumei alocate va conduce la reducerea numărului persoanelor care se vor bucura de acest drept, în condițiile în care pe parcursul ultimilor zece ani, suma alocată pentru asigurarea dreptului la tratament balneosanatorial a persoanelor asigurate rămâne constantă (30 de mil. de lei), iar numărul beneficiarilor de bilete s-a micșorat de două ori în rezultatul majorării costul mediu al unui bilet.
Apelul participanților la acțiunea de pichetare poate fi accesat aici: http://sindicate.md/apel/
În urma acțiunii de pichetare, conducerea CNSM a avut o întrevedere cu conducerea Parlamentului Republicii Moldova unde au fost discutate revindicările sindicaliștilor. Ulterior, Igor Grosu, președintele Parlamentului, a dat asigurări că subiectul va fi pus în discuție pentru a fi identificate soluții.
Precizăm că o altă acțiune de pichetare a Parlamentului Republicii Moldova este planificată pentru data de 19 decembrie, când va avea loc următoarea ședință a legislativului.
Reamintim că, acțiunea de pichetare organizată de CNSM a fost stabilită de membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova în cadrul ședinței extraordinare din 11 decembrie 2024, urmare inițiativei Federației Sindicale a Educației și Științei și revendicărilor înaintate de către sindicaliștii din educație.
Este de menționat că, pe parcursul săptămânii curent un șir de colective de muncă din cadrul mai multor instituții din țară, din educație, cultură, dar și alte ramuri, au organizat la nivel de unitate campanii de informare și acțiuni de sensibilizare în cadrul cărora au fost vociferate solicitările sindicaliștilor.
Transmisiunea în direct a acțiunii de pichetare a Parlamentului Republicii Moldova poate fi accesată aici: https://www.facebook.com/sindicate.md