La data de 21 noiembrie 2024, a avut loc seminarul de instruire pe tema „Negocieri colective la nivel de ramură”, desfășurat la Institutul Muncii din Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în colaborare cu Organizația Internațională a Muncii (OIM). Seminarul a oferit o platformă de dialog și schimb de bune practici pentru îmbunătățirea procesului de negocieri colective în diverse ramuri ale economiei naționale.
La activitate au participat conducerea CNSM, președinți din cadrul centrelor sindicale național ramurale, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova și Organizației Internaționale a Muncii.
În cadrul seminarului, Igor Zubcu, președinte CNSM, a comunicat despre unele probleme, care există în domeniul parteneriatului social la nivel de ramură, printre care: lipsa la nivel ramural a unor structuri patronale consolidate și lipsa în unele ramuri a structurilor administrației publice de specialitate ca partener pentru negocieri; modificarea frecventă a conducerii autorităților administrației publice centrale; ignorarea frecventă a standardelor și principiilor parteneriatului social și a vocii sindicatelor; un nivel scăzut de activitate și eficacitate al partenerilor sociali în unele ramuri; insuficiența cunoștințelor teoretice și practice privind parteneriatul social și negocierile colective.
„Consider necesar să atrag atenția asupra faptului că deși dispunem de un cadru normativ amplu, care reglementează organizarea și funcționarea comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură, situația privind funcționarea și eficacitatea acestora diferă de la ramură la ramură”, a specificat liderul sindical.
„Suntem ferm convinși că doar prin intermediul parteneriatului social, cu implicarea plenară a partenerilor sociali și doar prin eforturi conjugate ale acestora pot fi identificate și implementate cele mai eficiente măsuri/soluții pentru problemele din domeniile muncii și cel social-economic”, a adăugat președintele CNSM.
Agenda activității a inclus prezentări tematice despre cadrul legal național și standardele internaționale în domeniul negocierilor colective, precum și luări de cuvânt din partea invitaților: Ala Lipciu, coordonator național OIM, Corina Ajder, secretar de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vladislav Caminschi, director executiv al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte CNSM, a comunicat despre faptul că, parteneriatul social este deosebit de important în soluționarea problemelor din domeniul muncii și a problemelor social-economice, întrucât permite armonizarea intereselor partenerilor sociali vis-a-vis de subiectele abordate și identificarea unor soluții adecvate și reciproc acceptabile, asigură evitarea unor situații conflictuale, a tensiunilor sociale și menținerea coeziunii, păcii și stabilității sociale pe teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit vicepreședintelui CNSM, actualmente sunt în vigoare 17 convenții colective la nivel de ramură, pentru următoarea perioadă fiind trasate un șir de priorități în ceea ce privește dezvoltarea dialogului social:
- Elaborarea, cu participarea partenerilor sociali, a unui plan de acțiuni în vederea acoperirii cu negocieri colective a circa 80% din salariați, conform Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
- Dezvoltarea și eficientizarea parteneriatului/dialogului social în sfera muncii la toate nivelurile.
- Modificarea cadrului normativ în vigoare pentru a asigura rotația de exercitare, de către coordonatorii părților, a funcției de președinte al CNCNC.
- Consolidarea capacităților CNCNC și, în special, a Secretariatului acesteia în ceea ce privește examinarea și avizarea proiectelor de acte normative din domeniile muncii și cel social-economic, precum reanimarea consiliilor de specialitate ale CNCNC.
- Crearea în Republica Moldova a Consiliului Economic și Social.
Într-o intervenție online, Melanie Jeanroy, ofițer juridic și protecția muncii al Biroului pentru Activitățile Lucrătorilor al Organizației Internaționale a Muncii (ACTRAV), a comunicat despre standardele internaționale ale OIM aferente negocierilor colective.
Un panel de discuții cu experți și lideri din domeniul educației, serviciilor sociale și publice, construcții, a fost organizat, axat pe experiențele locale ale partenerilor sociali în domeniul negocierilor colective.
Seminarul s-a încheiat cu angajamentul părților implicate de a continua acest tip de întâlniri periodice pentru a monitoriza progresul și a asigura implementarea eficientă a politicilor discutate în domeniul negocierilor colective.
Concluziile principale ale evenimentului au evidențiat necesitatea consolidării colaborării între sindicate, patronate și autoritățile publice pentru a crea un cadru mai favorabil negocierilor colective.