Pentru a contribui la o mai bună promovare a Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii, cu sprijinul Mariei Cotorobai, reprezentanta CNSM în raionul Cahul, au organizat astăzi, 19 noiembrie, la Cahul, seminarul de instruire „Consolidarea capacităților liderilor și activiștilor sindicali privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii”.

Prezente la activitate, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, și Nelea Rusu, coordonatoarea națională de proiect din cadrul Organizației Internaționale a Muncii, au accentuat importanța fortificării parteneriatelor dintre diverse instituții, inclusiv la nivel teritorial, pentru a combate și a preveni violența și hărțuirea la locul de muncă.

În cadrul seminarului, Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM, formatoare sindicală națională, a informat despre prevederile Convenției nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii și modul cum aceasta a fost ratificată anul trecut de către Parlamentul Republicii Moldova.

Sindicalista a familiarizat participanții cu noțiunea de discriminare, criterii de protejate, modalități de manifestare ale discriminării, hărțuirea și formele de manifestare ale acesteia, violența la locul de muncă, tipuri de violență, violența bazată pe gen, mecanismele de protecție împotriva violenței și hărțuirii.

Menționăm că în cadrul proiectului implementat de CNSM cu sprijinul OIM au fost elaborate un șir de materiale informative, inclusiv un Ghid și set de instrumente didactice pentru formatori care conține informații detaliate cu privire la prevederile Convenției OIM nr. 190, hărțuirea și formele de discriminare, definiții despre tipuri de violență, informații despre mecanismele de protecție împotriva violenței și hărțuirii în lumea muncii, disponibile pe pagina web a CNSM.

Reamintim că Convenția nr. 190 a OIM este un instrument de referință. Este primul standard internațional al muncii care abordează violența și hărțuirea în lumea muncii. Împreună cu Recomandarea nr. 206 a OIM, oferă un cadru comun de acțiune și o oportunitate unică de a modela un viitor al muncii bazat pe justiția socială.