Membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au întrunit vineri, 1 noiembrie 2024, în cadrul ședinței ordinare, pentru a pune în discuție mai multe chestiuni de importanță social-economică.

Conform ordinii de zi a ședinței, sindicaliștii au analizat subiecte legate de propunerea CNSM privind implementarea registrului electronic al salariaților pentru toate unitățile din economia națională, implementarea proiectului educațional al CNSM „Școala Sindicală din Moldova, ediția a X-a, 2024”, convocarea ședinței Consiliului General al CNSM, inclusiv diverse chestiuni organizatorice cu privire la activitatea CNSM.

Cu referire la implementarea registrului electronic al salariaților pentru toate unitățile din economia națională, CNSM solicită Guvernului Republicii Moldova să dispună urgentarea implementării registrului electronic al salariaților pentru toate unitățile din economia națională, nu doar pentru sectorul bugetar, în scopul asigurării cu o resursă informațională și mecanisme automatizate și eficiente a relațiilor de muncă.

Potrivit sindicaliștilor, implementarea unui mecanism centralizat de verificare a raporturilor de muncă pentru salariați, asigură monitorizarea de către aceștia, în mod individual, a respectării obligațiilor de către angajator. Mai mult, automatizarea proceselor de evidență a persoanelor angajate în câmpul muncii vine să asigure păstrarea istoricului raporturilor de muncă și să faciliteze accesul la date în timp real, indirect contribuind la combaterea fenomenelor salariului „în plic” și a muncii nedeclarate.

Membrii Comitetului Confederal al CNSM au aprobat cerințele minime privind organizarea de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a spațiului de supraveghere a copiilor și recomandă utilizarea acestora de unitățile, în cadrul cărora sunt constituite organizații sindicale afiliate la organizațiile membre ale CNSM, la elaborarea propriilor cerințe pentru organizarea unor asemenea spații.

În legătură cu acest subiect, precizăm că, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii, în anul 2024 a fost creat un așa spațiu în incinta Ministerului Muncii și Protecției Sociale, iar până la finele anului 2024 urmează a fi amenajat un astfel de spațiu și de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. CNSM accentuează că este oportună facilitarea creării spațiilor pentru copii de vârstă școlară, organizate de angajator în scopul asigurării concilierii vieții profesionale cu cea personală a angajaților.

Cu privire la implementarea proiectului educațional al CNSM „Școala Sindicală din Moldova”, ediția a X-a, 2024, s-a comunicat despre faptul că, la finele celor 96 de ore de curs, 32 de participanți, care au acumulat cunoștințe în domeniile de interes sindical și au dezvoltat abilități și competențe de planificare, monitorizare și evaluare critică a activității organizației sindicale, au primit certificate de absolvire.

Membrii Comitetului Confederal au stabilit convocarea ședinței Consiliului General al CNSM pe data de 19 decembrie  2024, cu începere de la ora 10.00, în incinta Casei Sindicatelor (str. 31 august 1989, 129, Sala de ședințe, etajul 1) și ordinea de zi a ședinței.

De asemenea, sindicaliștii au discutat pe marginea chestiunilor cu privire la modificarea componenței nominale a Consiliului de Administrație al Casei Naționale de Asigurări Sociale, cu privire la componența nominală a părții sindicatelor în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective și cu privire la modificarea componenței nominale a Comisiei de Femei a CNSM.

În cadrul ședinței, membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova au lansat un apel civic prin care CNSM îndeamnă membrii de sindicat și toți cetățenii Republicii Moldova să participe activ la al doilea tur al alegerilor prezidențiale și să-și exprime votul ferm pentru viitorul european al Republicii Moldova. Apelul poate fi accesat aici.

Amintim că, Comitetul Confederal este organul de conducere al CNSM în perioada dintre ședințele Consiliului General. Comitetul Confederal al CNSM definește pozițiile Confederației în probleme de actualitate sindicală națională și internațională; îndeplinește rezoluțiile și hotărârile Congresului, Consiliului General, elaborând planuri concrete de acțiuni.