La data de 17 octombrie 2024, circa 40 de lideri și activiști sindicali din raionul Șoldănești au fost instruiți în cadrul seminarului „Consolidarea capacităților liderilor și activiștilor sindicali privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii”, organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

Angela Morarencu, formatoare sindicală, vicepreședinta Comisiei de Femei a CNSM, a comunicat despre rolul și importanța Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii, noțiunea de discriminare, modalități de manifestare ale discriminării, hărțuirea și formele de manifestare ale acesteia, tipuri de violență, inclusiv violența bazată pe gen.

Vilena Bodiu, reprezentanta CNSM în raion, a accentuat că sunt necesare mecanisme de prevenire și combatere a violenței asupra femeilor și fetelor, acest fenomen fiind în continuare unul răspândit în țara noastră, în special în mediul rural, iar informarea salariaților despre acest subiect va contribui la diminuarea și combaterea diverselor forme de violență și hărțuire în lumea muncii.

Participanții au fost familiarizați cu materialele informative elaborate de CNSM cu suportul OIM cu privire la combaterea violenței la locul de muncă, broșuri, ghiduri, informații legislative, noutăți, disponibile și pe pagina web a CNSM. Pentru detalii, accesați link-ul: http://sindicate.md/c190/

Precizăm că, acest seminar face parte dintr-un șir de activități de instruire organizate de CNSM cu suportul OIM în diverse localități ale Republicii Moldova în contextul implementării Convenției OIM privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii nr. 190, ratificată de Parlamentul Republicii Moldova la 29 decembrie 2023.