La data de 15 octombrie, de Ziua mondială a femeilor din mediul rural, femeile sindicaliste, lidere și activiste sindicale din raionul Hîncești, întrunite în cadrul seminarului informare „Protecția social-economică a membrelor de sindicat”, organizat de CNSM, au discutat despre rolul femeilor de la sate în bunăstarea familiilor lor și în dezvoltarea economiei rurale.

Cele peste 40 de sindicaliste din educație, sănătate, administrație publică, cultură, poliție, silvicultură, transport, prezente la seminar, cu participarea președintelui raionului Hîncești, Iurie Levinschi, au subliniat importanța consolidării parteneriatului social la nivel teritorial pentru a soluționa eficient problemele cu care se confruntă femeile din mediul rural.

Ana Cimpoieșu, reprezentantă CNSM în raionul Hîncești, a menționat importanța informării femeilor de la sate despre diverse subiecte de interes, abordate inclusiv în cadrul acestui seminar, pentru o mai bună protecție a drepturilor și intereselor femeilor de la sate.

Astfel, în cadrul seminarului, femeile sindicaliste au fost informate despre prevederile cadrului legal la stabilirea indemnizațiilor pentru copii, la stabilirea și recalcularea pensiilor și altor prestații sociale, despre dezavantajele muncii  „la negru” și plata salariilor  „în plic”. În calitate de formator a fost Liuba Rotaru, expert al Casei Naționale de Asigurări Sociale, membră a Comisiei de Femei a CNSM.

Tot în cadrul seminarului, participantele au avut posibilitatea să dialogheze cu medicii Ina Tocarciuc, și Svetlana Spătaru, despre diverse probleme legate de sănătatea femeilor, unde s-a accentuat despre necesitatea de a consulta medicul și a face investigații la timp.

Precizăm că, Ziua mondială a femeilor din mediul rural este sărbătorită, în fiecare an, la 15 octombrie, pentru a aduce în prim-plan rolul esențial al femeilor din comunitățile rurale, impactul esențial al acestora la dezvoltarea economiei rurale și a aborda problemele cu care se confruntă femeile din localitățile rurale.