Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în cooperare cu Organizația Internațională a Muncii (OIM), au organizat luni, 7 octombrie, o masă rotundă tripartită în cadrul căreia a fost pusă în discuție situația în domeniul ocupării forței de muncă din Republica Moldova și provocările cu care se confruntă forța de muncă. Evenimentul a fost organizat în contextul marcării la data de 7 octombrie a Zilei mondiale a muncii decente.
La deschiderea evenimentului, Igor Zubcu, președinte CNSM a subliniat că anul acesta, Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) a îndemnat sindicatele din întreaga lume să pună accente în acțiunile sale pe pace și democrație, care sunt fundamentale pentru un trai decent pentru salariați și membrii familiilor acestora. „Este esențial ca lucrătorii să poată activa în condiții de pace, fără a-și expune viața în pericol. Noi ne solidarizăm cu lucrătorii din zonele unde au loc conflicte militare și ne expunem ferm pentru soluționarea pașnică a oricăror conflicte”, a adăugat liderul sindical.
„În pofida multiplelor provocări pentru piața muncii, promovarea muncii decente în Moldova este o responsabilitate comună a partenerilor sociali și doar prin eforturi conjugate putem asigura un viitor în care fiecare salariat are dreptul la o muncă sigură, echitabilă și oportunități egale pentru dezvoltare și avansare în plan profesional”, a declarat Igor Zubcu, președinte CNSM.
În discursul său, Igor Zubcu, președinte CNSM, s-a referit la o serie de provocări care diminuează din aspirațiile Republicii Moldova de a asigura lucrătorilor o muncă decentă, printre care:
– o parte semnificativă a populației se confruntă cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă stabil, iar mulți sunt nevoiți să accepte locuri de muncă precare, cu salarii mici și fără beneficii;
– drepturile și interesele lucrătorilor sunt adesea ignorate, iar cazurile de discriminare și hărțuire sunt încă frecvente. Un pas important pentru Republica Moldova a fost ratificarea Convenției OIM nr. 190 privind combaterea violenței și hărțuirii în lumea muncii, care va intra în vigoare în martie 2025. Ratificarea acestei Convenții a fost posibilă datorită sindicatelor și OIM, care au depus eforturi considerabile în acest sens;
– condițiile de muncă nu corespund cerințelor de securitate și sănătate în muncă, inclusiv standardelor internaționale și europene, iar salariații nu beneficiază de protecție adecvată pentru a elimina riscurile la locul de muncă. Un pas important în recunoașterea importanței asigurării securității și sănătății în muncă a fost adoptarea de către delegații la Conferința Internațională a Muncii de acum doi ani a unei Rezoluții prin care dreptul la un mediu de lucru sigur și sănătos a fost inclus în Principiile și drepturile fundamentale la locul de muncă ale OIM.
– sistemul de protecție socială rămâne insuficient pentru a asigura un trai decent, mai cu seamă, la bătrânețe;
– nivelul de apreciere și de motivare a muncii sunt net inferioare necesităților lucrătorilor și familiilor acestora.
„Consider că sunt necesare măsuri urgente pentru asigurarea unei munci decente și susținerea angajatorilor și salariaților, mai cu seamă în legătură cu promovarea vectorului european. CNSM deja este membră a Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), precum și suntem parte a proceselor de integrare în UE, acordând tot suportul în atingerea acestui obiectiv. Îndemn partenerii sociali să ne angajăm împreună pentru a depăși provocările existente, astfel încât să fie respectate drepturile, interesele și demnitatea fiecărui lucrător. Munca decentă este o responsabilitate comună, iar eforturile noastre trebuie să se convertească într-o realitate palpabilă pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a accentuat Igor Zubcu, președinte CNSM.
Tot în cadrul mesei rotunde, liderul sindical a reiterat poziția comună a CNSM și Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova care au propus stabilirea, începând cu 1 ianuarie 2025, a salariului minim în mărime de 6000 de lei, astfel încât să fie asigurată o creștere constantă și echilibrată a salariului minim în următorii ani, asigurând astfel implementarea prevederilor Directivei Uniunii Europene 2022/2041.
Este de menționat că Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, prevede anumite proceduri de stabilire a unor salarii minime legale adecvate, urmând a fi implementată de țările membre ale UE până la 15 noiembrie curent. Republica Moldova și-a asumat transpunerea Directivei date până în septembrie 2025.
CNSM a propus stabilirea unor etape concrete pentru reexaminarea anuală a cuantumului salariului minim, astfel încât începând cu 1 ianuarie 2027, salariu minim pe țară să fie stabilit în mărime de 50% din salariul mediu lunar prognozat pe economie pentru anul precedent. Sindicaliștii consideră că reexaminarea salariului minim necesită să țină cont atât de standardele stabilite la nivel european, cât și de acoperirea necesităților salariatului și familiei acestuia, inflația și alți indicatori relevanți, inclusiv și menținerea forței de muncă calificate.
Cu mesaje de salut, la eveniment au participat Falk Lange, șef al Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, ambasador, șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Adrian Belîi, președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Corina Ajder, secretar de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vladislav Caminschi, director executiv al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, Ala Lipciu, coordonator național OIM, Guido Beltrani, director al Biroului de Cooperare al Elveției.
În cadrul unei intervenții online, Tea Jarc, secretar confederal al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), a vorbit despre mecanismele de implementare a Directivei UE 2022/2041 a Parlamentului și a Consiliului European privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, inclusiv viziunea ETUC cu privire la acest subiect.
De asemenea, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte CNSM, a comunicat despre situația privind ocuparea forței de muncă din perspectiva asigurării muncii decente, evoluția indicatorilor generali vizând piața forței de muncă, evoluția numărului salariaților, caracteristici ale forței de muncă ce se adresează la serviciile Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, reforma Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, indicatori privind motivarea muncii și evoluția salariilor.
Este de remarcat că, în cadrul evenimentului, Veaceslav Ioniță, economist al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a prezentat nota analitică privind ajustarea salariului minim în Republica Moldova la standardele UE. Cu mai multe informații despre constatările și recomandările expertului economic, revenim în timpul apropiat pe pagina web a CNSM.
Precizăm că Organizația Internațională a Muncii a definit acum 25 de ani, conceptul de muncă decentă, precum și a elaborat o Agendă a muncii decente care vizează crearea de locuri de muncă, drepturile la locul de muncă, protecția socială și dialogul social și egalitatea de gen. Munca decentă nu este doar un drept fundamental, ci și o condiție esențială pentru dezvoltarea unei societăți durabile și prospere. Aceasta include un salariu echitabil, condiții de muncă sigure, acces la securitate socială, respectarea
Ziua mondială a muncii decente este marcată anual la 7 octombrie și a fost instituită la inițiativa Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), fiind un prilej de mobilizare a sindicatelor din întreaga lume pentru a atrage atenția autorităților asupra provocărilor cu care se confruntă salariații în diverse regiuni ale lumii.