Comitetul Executiv al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-a întrunit la 18 septembrie, în ședință ordinară, pentru a examina chestiunile ce se referă la starea de lucruri în cadrul unor instituții din ramură, unde există organizații sindicale-membre ale FSLC.
Despre situația privind activitatea administrației și organelor sindicale din cadrul I.P. Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” și din cadrul I.P. Colegiul Național de Coregrafie în vederea respectării legislației muncii și prevederilor Convenției colective la nivel de ramură, membrii organului sindical au fost informați de către Tatiana Cazacu, șefa Secției protecție juridică și social-economică a Consiliului Republican al FSLC.
Potrivit specialistei, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că administrația instituțiilor respective depun eforturi în vederea respectării prevederilor legislației muncii și ale Convenției colective (nivel de ramură). La capitolul „Salarizare” se poate de menționat că, în conformitate cu normele în vigoare, în special Hotărârea de Guvern nr. 1234/2018 privind condițiile de salarizare a personalului din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică și a Contractelor privind achiziția de servicii educaționale, încheiate cu Ministerul Educației și Cercetării, administrația instituțiilor vizate au achitat plata salariilor și sporurilor în termeni legali. Spre exemplu, a menționat Cazacu, pentru funcția de profesor de limbă română, grad didactic superior, vechime în muncă de 15 ani, salariul lunar constituie 10 000 de lei, a unui profesor de desen, pictură, compoziție, anatomie plastică, vechime în muncă de 10 ani, salariul lunar constituie 7850 de lei, iar a unui bibliotecar cu vechime în muncă de 4 ani, salariu lunar este de 5100 de lei.
La fel, s-a menționat despre respectarea legislației în vigoare cu privire la normele de securitate și sănătate în muncă în ambele instituții de învățământ, ce prevede elaborarea planului anual cu privire la măsurile de protecție a muncii și efectuarea instructajului introductiv general și periodic, conform Legii nr. 186/2008 a securității și sănătății în muncă.
În cadrul I.P. Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, la inițiativa Anei Iliescu, președintă a OSP, a fost negociat și semnat Contractul colectiv de muncă pentru anii 2024-2029.
Cu toate că, administrația instituțiilor verificate au întreprins unele măsuri în vederea respectării legislației muncii și prevederilor Convenției colective (nivel de ramură) pentru anii 2021-2025, totuși, s-au înregistrat unele abateri de la normele în vigoare. Astfel, menționăm că în cadrul I.P. Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” nu se acordă sporul pentru performanță și premiul anual, conform legislației muncii în vigoare.
Totodată, în această instituție nu se acordă concediu de odihnă suplimentar salariaților cu statut de membru de sindicat, în speță, personalului didactic auxiliar, personalului nedidactic (administrativ gospodăresc, auxiliar și de deservire), conform prevederilor Convenției colective la nivel de ramură.
În ambele instituții nu se asigură condițiile necesare pentru activitatea organului sindical din unitate, prin acordarea unui birou gratuit cu tot inventarul necesar pentru realizarea obligațiilor și atribuțiilor sindicale, și nu sunt prevăzute mijloace financiare, în mărime de cel mult 0,15% din fondul de salarii pentru utilizarea lor în scopurile stabilite în contractul colectiv de muncă, în conformitate cu Codul Muncii și Legea Sindicatelor.
Membrii Comitetului Executiv, prin hotărârea adoptată la subiectul pus în discuție, recomandă administrației și organelor sindicale din cadrul I.P. Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” (director – Victoria Guțu, președinte al OSP – Ana Iliescu) și din cadrul I.P. Colegiul Național de Coregrafie (director-interimar – Alina Filipciuc, președinte al OSP – Elena Timuș), să întreprindă măsurile de rigoare în vederea eliminării lacunelor depistate și a abaterilor de la normele legale.
În continuare, membrii Comitetului Executiv au luat act de informația despre totalurile organizării de către organele sindicale din cadrul FSLC a odihnei de vară a copiilor și adolescenților în sezonul estival 2024, prezentată de către Tatiana Țulea, șefa Secției finanțe, contabilitate și asigurări sociale a FSLC. Potrivit acesteia, odihna de vară a copiilor și adolescenților salariaților din ramura culturii, în perioada estivală 2024, a fost organizată în conformitate cu hotărârea Guvernului RM nr. 295 din 24.04.2024 ”Cu privire la organizarea odihnei de vară a copiilor și adolescenților în sezonul estival 2024” și hotărârea Comitetului Confederal al CNSM ”Cu privire la repartizarea mijloacelor bugetului de stat pentru organizarea odihnei copiilor și adolescenților în sezonul estival 2024”. Astfel, în perioada de referință, prin intermediul Federației și a organizațiilor-membre au fost repartizate bilete de odihnă pentru copii în 6 instituții de reconfortare, de care au beneficiat 173 de copii ai salariaților și membrilor de sindicat din instituțiile de cultură unde există organizații sindicale-membre ale FSLC.
Membrii organului executiv au discutat, de asemenea, despre situația privind organizarea Spartachiadei FSLC în conformitate cu Hotărârea Comitetului Executiv al FSLC nr. 21-181 din 24.04.2024 ”Cu privire la organizarea Spartachiadei Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din RM, ediția a XVIII-a”. În urma discuțiilor la acest subiect, din diferite motive tehnice și coincidențe de activități culturale în cadrul cărora sunt implicați nemijlocit salariații – membri de sindicat ai centrelor și organizațiilor membre ale FSLC, participanții la ședință au hotărât amânarea Spartachiadei FSLC, ediția a XVIII-a, pentru luna mai 2025.
Comitetul Executiv a examinat și alte subiecte de organizare și activitate curentă, în conformitate cu prevederile statutare.