În Republica Moldova, femeile câștigă cu 5-9 la sută mai puțin decât bărbații în cazul salariului pe oră și cu 11-15 la sută mai puțin în cazul salariilor lunare. Deși diferența de salarizare între femei și bărbați în Moldova este mai scăzută decât în multe țări ale lumii, aceasta în continuare nu este neglijabilă și necesită a fi redusă prin măsuri concrete promovate la nivel național. Despre aceasta se arată într-un raport elaborat de către Organizația Internațională a Muncii (OIM), prezentat la Chișinău astăzi, 18 septembrie, de Ziua internațională a salarizării echitabile.

La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului, parteneri sociali, echipa de țară ONU, reprezentanți ai mediului de afaceri, mediului academic, parteneri pentru dezvoltare. De asemenea, la activitate au participat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte CNSM, și Lilia Franț, vicepreședinta CNSM.

Potrivit raportului „Disparitatea salarială între femei și bărbați în Moldova: tendințe recente și recomandări de politici”, în întreaga lume diferența salarială în bază de gen (GPG) este de aproximativ 20 la sută, în defavoarea femeilor. În Moldova, decalajul respectiv este mai mare pentru anumite grupuri. De exemplu, femeile între 25 și 34 de ani câștigă mai puțin, alegând locuri de muncă mai flexibile, dar mai puțin plătite, pentru a se implica mai mult în îngrijirea copiilor. De asemenea, diferența este mai mare pentru cei care lucrează în economia informală, dar și pentru cei care nu sunt membri de sindicat.

În cadrul unui panel de discuții, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a comunicat despre poziția CNSM cu privire la măsurile necesare în vederea accelerării progresului pentru reducerea diferenței de salarizare între femei și bărbați în țara noastră. Vicepreședintele CNSM a menționat că subiectul abordat este unul foarte important, promovat de sindicate la toate nivelurile, și și-a exprimat speranța că problema respectivă va fi abordată și în viitorul Program de Țară pentru Muncă Decentă.

Sergiu Sainciuc a menționat că deși avem un cadru legal bun în domeniul egalității de gen, problema discrepanții salariale apare în procesul de angajare în câmpul muncii, în relațiile de muncă, în modul cum sunt promovate femeile la posturi manageriale, muncile în care sunt implicate preponderent femei, fapt care are efecte negative atunci când vine vorba de atingerea vârstei de pensionare.

Vicepreședintele CNSM a adăugat că chiar dacă au fost operate majorări salariale, în continuare acestea sunt insuficiente și necesită a fi majorate, în conformitate cu Directivele UE și alte norme internaționale, pentru o mai bună motivare, în special în rândul tinerilor unde se atestă un grad înalt al migrației forței de muncă.

Raportul prezentat la Chișinău de experții OIM vine cu un șir de recomandări de politici. Acestea includ promovarea evaluărilor locurilor de muncă, introducerea unor stimulente pentru a crește accesibilitatea serviciilor de îngrijire a copiilor, promovarea înscrierii femeilor în domenii de studii STEM (știință, tehnologii, inginerie și matematică), măsuri pentru creșterea reprezentării femeilor în roluri manageriale și îmbunătățirea datelor.

În multe țări, diferența de salariu dintre femei și bărbați nu se explică prin factori clari precum vârsta, educația sau domeniul de activitate. Cel mai des, această diferență este legată de practici discriminatorii. Acestea includ bariere pentru femei în accesarea pozițiilor de top și salarii mai mici în domenii unde lucrează mai multe femei, cum ar fi sănătatea și educația. Eliminarea acesteia a devenit un obiectiv esențial pentru multe țări din întreaga lume, iar Organizația Internațională a Muncii acordă suport Guvernului Republicii Moldovei și partenerilor sociali în combaterea discriminării în bază de gen.

În context, menționăm că săptămână curentă conducerea CNSM, cu participarea reprezentantelor Comisiei de Femei a CNSM, au avut întrevederi cu experții OIM, aflați în vizită de lucru în Republica Moldova, unde au discutat despre disparități salariale în bază de gen conform Organizației Internaționale a Muncii și cadrului normativ, trenduri ale disparității salariale în bază de gen în Republica Moldova, revizuirea cadrului legislativ și recomandări de politici, inițiative internaționale pentru combaterea disparității salariale în bază de gen.

Precizăm că Ziua internațională a salarizării echitabile este marcată pentru a crește gradul de conștientizare publică asupra eforturilor privind obținerea unei remunerații corespunzătoare în raport cu activitatea depusă. Marcarea acestei zile contribuie la consolidarea angajamentului Națiunilor Unite față de drepturile omului și împotriva tuturor formelor de discriminare. Convenția nr. 100 a OIM, din 1951, privind remunerarea egală, stabilește standarde pentru țările care își propun să reducă diferența de remunerare între genuri. La ora actuală, obținerea unui salariu egal reprezintă o condiție esențială în privința egalității de gen și a drepturilor omului.