Particularitățile procesului de consultări și negocieri colective, modul cum este implementat contractul colectiv de muncă, conlucrarea dintre reprezentanții salariaților și patroni, mecanismele dialogului social, sunt doar o parte dintre subiectele abordate în cadrul unei ședințe online, organizată la data de 17 septembrie, cu participarea conducerii Federației Sindicatelor Lucrătorilor Instituțiilor Bancare și de Asigurări din Republica Moldova “SIBA”, reprezentanților companiei Donaris Vienna Insurance Group, și a organizațiilor sindicale austriece GPA Union și Federației Sindicatelor din Austria (ÖGB).

În cadrul dialogului, părțile au făcut un schimb de informații despre organizațiile pe care le reprezintă, realizările și obiectivele pentru următoarea perioadă, implicarea organizațiilor sindicale din cele două țări în ceea ce privește promovarea drepturilor și apărarea intereselor membrilor de sindicat.

Sindicaliștii din cadrul Federației “SIBA” și-au manifestat intenția de a dezvolta relațiile de colaborare cu sindicaliștii din Austria pentru a face schimb de bune practici în domeniul negocierii contractului colectiv de muncă, dezvoltării proceselor de recrutare sindicală și consolidare a culturii dialogului social bazat pe valorile promovate în Uniunea Europeană.

De asemenea, părțile s-au referit la dificultățile în procesul de negocieri la nivel de unitate și cum acestea pot fi depășite, garanțiile sociale de care beneficiază sindicaliștii din sfera bancară și asigurări din cele două țări.

Sindicaliștii din Austria au precizat că în țara lor circa 90 la sută dintre salariați, membri de sindicat, beneficiază de un șir de garanții sociale incluse în contractele colective de muncă cum ar fi creșteri salariale, diverse bonusuri salariale, prime de sărbători și vacanțe, protecție juridică, politici de susținere a tinerilor specialiști și familiilor lor. La rândul lor, s-au arătat deschiși să dezvolte parteneriate cu Federația “SIBA”, în special în contextul proceselor de aderare a Republicii Moldova la UE și armonizare a legislației muncii la prevederile acquis-ul comunitar.