Săptămâna trecută, în cadrul vizitei de lucru efectuate de către membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în Albania, sindicaliștii moldoveni au efectuat o vizită la sediul Confederației Sindicatelor din Albania (KSSH).

În cadrul discuțiilor, Kol Nikollaj, președinte al KSSH, a familiarizat membrii Comitetului Confederal al CNSM cu situația economică și socială din Albania, precum și eforturile pe care le depun sindicaliștii albanezi în legătură cu procesele de integrare în Uniunea Europeană.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a comunicat despre activitatea mișcării sindicale din Republica Moldova, activitățile care au în prim-plan dezvoltarea dialogului social la nivel național și teritorial, procesul de consultări și negocieri colective, revendicările organizațiilor sindicale din diverse ramuri.

De asemenea, în calitate de președinte al Consiliului Regional Pan-European al Confederației Internaționale a Sindicatelor (PERC), Igor Zubcu, a apreciat contribuția activă pe care o are KSSH în cadrul structurilor PERC.

Participanții la discuții au făcut un schimb de opinii despre activitatea mișcării sindicale din cele două țări, problemele cu care se confruntă sindicaliștii din diferite ramuri, procesul de ratificare și implementare a Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii, implicarea organizațiilor sindicale în diverse campanii promovate de mișcarea sindicală la nivel internațional, subliniind importanța schimbului de experiență și preluării bunelor practici în activitatea sindicală.

Amintim că în luna martie curent, aflat în Republica Moldova, Kol Nikollaj, președinte al KSSH, a avut o întrevedere cu Igor Zubcu, președintele CNSM, unde s-a discutat despre activitatea și prioritățile celor două centre sindicale naționale, precum și despre perspectivele dezvoltării cooperării în diferite domenii de interes comun.

Precizăm că, Confederația Sindicatelor din Albania are un efectiv de peste 110 mii de membri de sindicat. KSSH este membră a Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC).