Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Institutul Muncii, cu susținerea Agenției Daneze pentru Dezvoltarea Sindicatelor (DTDA), au lansat astăzi, 9 aprilie, o nouă ediție a Școlii Sindicale din Moldova. Formabilii sunt 34 de cursanți, reprezentanți ai 17 centre sindicale național-ramurale.
La evenimentul de lansare au participat conducerea CNSM, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, reprezentanții Institutului Muncii, DTDA, precum și absolvenții edițiilor anterioare ale Școlii Sindicale din Moldova.
Potrivit lui Igor Zubcu, președintele CNSM, acest proiect educațional inovativ este adaptat la cerințele actuale ale mișcării sindicale și standardele europene de formare sindicală, menit să sprijine tinerii lideri sindicali, cu potențial, pentru a implementa cu succes proiecte cu impact la nivel de unitate, în organizațiile sindicale primare, în ramurile pe care le reprezintă.
Pe parcursul acestui an, în cadrul a 4 sesiuni de instruire, cursanții vor aborda împreună cu formatorii subiecte precum: drepturile sindicale, structuri sindicale, managementul unui sindicat, motivarea apartenenței la sindicat, parteneriat social, comunicare instituțională, securitate și sănătate în muncă, liderism sindical. La final, la data de 24 octombrie, cursanții vor prezenta proiectele elaborate în cadrul Școlii Sindicale din Moldova.
Școala Sindicală din Moldova este un proiect educațional care are menirea de a dezvolta abilitățile și cunoștințele liderilor și membrilor de sindicat activi, obiectivul general al Școlii fiind consolidarea organizațiilor sindicale primare în scopul apărării și promovării drepturilor salariaților, membri de sindicat.
Școala Sindicală din Moldova este un proiect implementat din anul 2012, inițial fiind dezvoltat cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, Federației Sindicatelor din Austria (ÖGB), Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică a Austriei, Ambasadei Austriei la Chișinău.
Din 2012 până la momentul actual la Școala Sindicală din Moldova au fost instruiți 202 participanți.