Reprezentanți ai organizațiilor sindicale din mai multe țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, inclusiv din Republica Moldova, și-au consolidat competențele de reprezentare a salariaților conform standardelor europene privind dialogul social, consultările și negocierile colective. Acest proces s-a desfășurat în cadrul unui curs online organizat în perioada 17-18 februarie de Institutul Sindical European (ETUI), în colaborare cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Pe parcursul activităților interactive, participanții au explorat aspectele principale ale dialogului social european, mecanismele parteneriatului social în UE și prioritățile activităților sindicale legate de procesul de aderare. De asemenea, au aprofundat diverse strategii pentru consolidarea negocierilor colective și au făcut schimb de experiență și bune practici privind colaborarea cu instituțiile europene, inclusiv cu Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC).
Un punct important al instruirii l-a constituit familiarizarea participanților cu rolul ETUC în promovarea și protejarea drepturilor lucrătorilor, în contextul semnării Acordului-cadru privind digitalizarea în lumea muncii. Totodată, s-au analizat propunerile ETUC pentru implementarea acestui acord, având în vedere provocările generate de digitalizare și utilizarea tehnologiilor bazate pe inteligență artificială.
Potrivit trainerilor, aproximativ 60% dintre angajații din UE sunt acoperiți de negocieri colective, însă această cifră variază semnificativ: peste 80% în țări precum Danemarca, Suedia, Finlanda și Norvegia, dar doar în jur de 10% în țări precum Polonia, Grecia, România și Estonia. Este de subliniat că nivelul de acoperire depinde în principal de gradul de sindicalizare din fiecare țară.
Printre provocările actuale în domeniul negocierilor colective se numără impactul crizelor recente, care au complicat procesul în multe state, creșterea influenței companiilor transnaționale și provocările legate de digitalizarea tot mai accelerată a pieței muncii.
Sindicaliștii din țările candidate la aderare în UE au fost îndemnați să investească în dezvoltarea capacităților de negociere și apărare a drepturilor salariaților, să monitorizeze implementarea contractelor colective de muncă la nivel național și să consolideze parteneriatul social pentru a promova activ agenda sindicală.
Conform organizatorilor, cursul a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru dezvoltarea competențelor în domeniul dialogului social și pentru aprofundarea cunoștințelor privind integrarea europeană.
În context, este de menționat că în perioada 2004-2024, în Republica Moldova au fost încheiate 21 de convenții colective, inclusiv o convenție bipartită. În prezent, la nivel de ramură sunt active 18 convenții colective, la nivel teritorial – 12 convenții, iar la nivel de unitate, la începutul anului 2024, erau în vigoare 4275 de contracte colective. Rata de acoperire a negocierilor colective se situează la 38,5%.
Aceste date au fost discutate la 31 ianuarie 2025, la Chișinău, în cadrul unei mese rotunde în care a fost prezentat proiectul Planului de acțiuni pentru promovarea negocierilor colective și creșterea ratei de acoperire a salariaților în perioada 2025-2030. Planul a fost elaborat de CNSM, cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii.
Foto simbol