Educația și formarea sindicală continuă reprezintă una dintre prioritățile Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), fiind asigurată instruirea și perfecționarea temeinică și multilaterală, precum și dezvoltarea abilităților practice a liderilor și activiștilor sindicali. Astăzi, 17 ianuarie, membrii Consiliului Educațional al CNSM s-au întrunit în ședință pentru a evalua procesul de instruire a activului sindical dar și a analiza alte chestiuni din domeniu.

Subiectele principale examinate în cadrul ședinței s-au referit la evaluarea realizării Planului de activitate a Consiliului Educațional al CNSM pentru anul 2024 și a Planului de activitate al Consiliului Educațional al CNSM pentru anul curent, aprobarea Planului CNSM în domeniul formării sindicale și cercetării pentru anul 2025, inclusiv aprobarea programelor de instruire sindicală.

Președintele CNSM, Igor Zubcu, a reiterat importanța dezvoltării programelor de formare sindicală racordate la necesitățile actuale, moderne, dinamice, conform rigorilor și standardelor europene în domeniul dat, accentuând importanța perfecționării continue a formatorilor sindicali și elaborarea unor noi programe educaționale care să răspundă nevoilor și intereselor membrilor de sindicat.

În cadrul ședinței, Elena Anton, șefă a Departamentului organizare, educație și informare a CNSM, a informat despre realizarea Planului de activitate a Consiliului Educațional al CNSM pentru anul 2024.

Astfel, în perioada de referință a fost monitorizat implementarea proiectului educațional „Școala sindicală din Moldova”, ajuns la ediția a X-a. Pe parcursul anului 2024 a fost acordată asistență centrelor sindicale național-ramurale, în perioada vizată fiind organizate 61 de instruiri la care au participat 2823 de lideri, activiști și membri de sindicat. De asemenea, Anton a comunicat despre perfecționarea formatorilor sindicali, desfășurarea activităților educaționale organizate pe parcursul anului 2024 cu susținerea Agenției Daneze pentru Dezvoltarea Sindicatelor.

Membrii Consiliului Educațional al CNSM au examinat și aprobat Planul Confederației în domeniul formării sindicale și cercetării pentru anul 2025 care prevede un șir de activități educaționale, menite să contribuie la atingerea obiectivelor educaționale, de cercetare, formare sindicală și profesională, în scopul realizării Strategiei CNSM pentru anii 2022-2027.

Tot în cadrul ședinței, a fost examinat conceptul proiectului „Importanța acordării primului ajutor în protecția și siguranța angajaților la locul de muncă”, elaborat de Institutul Muncii, obiectivele căruia sunt: consolidarea cunoștințelor formabililor în vederea menținerii unui loc de muncă sigur și sănătos; dezvoltarea competențelor și abilităților necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de accidentare în muncă; realizarea schimbului de bune practici ale participanților la instruire; sporirea vizibilității aportului adus de structurile sindicale în asigurarea unui mediu de muncă sigur și sănătos.

Amintim că sarcinile de bază ale Consiliului Educațional al CNSM constau în elaborarea și prezentarea spre aprobare organelor de conducere ale CNSM a strategiei sindicatelor în domeniul educației, realizării politicii unice a organelor sindicale în acest domeniu de activitate, precum și dezvoltării sistemului educațional al mișcării sindicale din Republica Moldova.