Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat astăzi, 19 decembrie, o acțiune repetată de pichetare în fața Parlamentului Republicii Moldova. Reamintim că, acțiunea de pichetare a fost stabilită de membrii Comitetului Confederal al CNSM în cadrul ședinței extraordinare din 11 decembrie 2024, urmare inițiativei Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) și revendicărilor înaintate de către sindicaliștii din educație.
Reuniți din diferite ramuri și raioane ale Republicii Moldova, echipați cu pancarte, sindicaliștii și-au exprimat nemulțumirile și au scandat: „Vrem dreptate, așa nu se mai poate!”, „Investiți într-o Moldovă Educată!”, „Nu alungați tinerii pedagogi din țară!”, „Prețuiți munca noastră”, „Cerem majorarea salariilor”.
În cadrul acțiunii, Igor Zubcu, președintele CNSM, a reiterat revendicările sindicaliștilor, înaintate la acțiunea de pichetare a Parlamentului din 13 decembrie curent, incluse într-un apel: stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025 și utilizarea acestuia la planificarea cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2025; majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază și a celei utilizate la calcularea salariilor personalului didactic, ştiinţifico-didactic, științific, personalului din grupul ocupațional „Ordine publică și securitate a statului” etc.; alocarea a 50 de mil. de lei destinate asigurării dreptului la tratament balneosanatorial a persoanelor asigurate.
Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, a specificat că principala cerință a sindicaliștilor din ramură – de a include în parametrii Bugetului anului 2025 valoarea de referință de 2600 lei pentru cadrele didactice, a rămas nerealizată, iar nerealizarea acestei cerințe face ca diferența dintre salariul mediu din economie și salariul mediu din domeniul educației să crească, în defavoarea cadrelor didactice.
În contextul solicitărilor prezentate anterior, în fața sindicaliștilor au ieșit deputații Radu Marian și Larisa Novac, care le-a vorbit sindicaliștilor despre acțiunile întreprinse în ceea ce privește cerințele înaintate de FSEȘ și creșterile salariale preconizate în ramura educației, anunțate de Guvernul Republicii Moldova la data de 18 decembrie, care vor deriva din majorarea sporurilor pentru gradele didactice și manageriale.
Cu luări de cuvânt în cadrul acțiunii de pichetare au participat lideri și activiști sindicali din educație, cultură, servicii publice, agricultură, feroviari, care și-au exprimat nemulțumirea față de situația social-economică a salariaților din diferite ramuri, inclusiv necesitatea majorării salariului minim, achitarea restanțelor la salarii în ramura feroviară, susținerea tinerilor specialiști.
În apelul participanților la acțiunea de pichetare din 13 decembrie, reiterat astăzi, 19 decembrie, sindicaliștii subliniază că salariile nu reflectă adevărata valoare a muncii depuse zilnic. Majorarea tarifului la gaze naturale în plină iarnă va afecta toată populația țării și va genera scumpiri în lanț la toate produsele, mărfurile și serviciile, iar salariile vor pierde din puterea de cumpărare.
„Cei mai afectați de situația respectivă sunt angajații cu o retribuire joasă, inclusiv cei care beneficiază de salariului minim, care, în pofida compensațiilor acordate, vor fi în imposibilitatea de a supraviețui și a acoperi cheltuielile de bază ale familiei. Or, la momentul actual, salariul minim nu acoperă nici nivelul minimului de existență de 5900,8 lei pentru un copil și un matur”, se arată în apel.
Sindicaliștii au accentuat că Republica Moldova și-a asumat angajamente față de Uniunea Europeană, inclusiv transpunerea Directivei UE 2022/2041, care prevede ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu. În prezent, acest raport este de doar 36,5% și riscă să scadă la 34,2% în 2025.
În anul curent, raportul dintre salariul minim pe țară și salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul curent, constituie 36,5 %, iar în cazul aprobării acestuia în cuantum de 5500 de lei, acesta se va diminua și va constitui doar 34,2%, raportat la cuantumul salariului mediu lunar pe economie de 16100 de lei, prognozat pentru anul 2025.
Apelul participanților la acțiunea de pichetare poate fi accesat aici: http://sindicate.md/apel/