Consiliul General al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), convocat joi, 19 decembrie, în incinta Casei Sindicatelor, a aprobat mai multe hotărâri importante care vizează activitatea mișcării sindicale din Republica Moldova. La ședință au participat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, și Elena Ţîbîrnă, directoare generală a Casei Naționale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova.
Ordinea de zi a ședinței a inclus următoarele chestiuni: cu privire la validarea împuternicirilor membrilor Consiliului General al CNSM; cu privire la norma de reprezentare a organizațiilor-membre ale CNSM în Consiliul General al CNSM; cu privire la modificarea componenței nominale a Consiliului General al CNSM; cu privire la realizarea Strategiei CNSM pentru anii 2022-2027 în perioada iunie 2022 – decembrie 2024; cu privire la Planul de acțiuni al CNSM pentru anul 2025 în vederea realizării Strategiei CNSM pentru anii 2022-2027.
În cadrul ședinței, Igor Zubcu, președintele CNSM, a prezentat un raport amplu, detaliat, în care au fost prezentate acțiunile CNSM în scopul asigurării protecției social-economice și juridice a membrilor de sindicat desfășurate în perioada iunie 2022 – decembrie 2024, inclusiv principalele evenimente care au marcat activitatea mișcării sindicale în perioada de referință.
Astfel, la insistența sindicatelor, începând cu 1 septembrie 2022 a fost stabilit un salariu minim unic pe țară, iar salariul minim pe țară a fost majorat cu 42,9 %, de la 3500 de lei până la 5000 de lei.
În perioada 2022-2024, au fost majorate mai multe valori de referință pentru calcularea salariilor angajaților din sectorul bugetar, introduse sporuri noi la salariu, majorat sporul cu caracter specific pentru unele categorii de angajați. Drept rezultat, salariul mediu lunar al angajaților din sectorul bugetar s-a majorat în perioada menționată cu 37 %.
De asemenea, a fost modificată formula pentru reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă pentru pensionarii care continuă să activeze în câmpul muncii. La propunerea sindicatelor, indemnizația de maternitate și indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației. A fost majorată până la 20000 lei (cu 98,6 %) indemnizația unică la nașterea copilului.
Liderul sindical a accentuat că au fost obținute rezultate importante în domeniul parteneriatului social. La 29 iulie 2022, a fost încheiată Convenția colectivă (nivel național) nr. 20 „Cu privire la dezvoltarea și promovarea parteneriatului social”. În cadrul ședinței CNCNC din 26 ianuarie 2024, partenerii sociali la nivel național (Guvern, CNSM, CNPM) au semnat Declarația privind susținerea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. La 28 noiembrie curent, CNSM și CNPM au încheiat Convenția colectivă bipartită (nivel național) nr. 1 „Privind stabilirea cuantumului salariului minim pentru unitățile din sectorul real al economiei naționale”, care prevede stabilirea, începând cu 1 ianuarie 2025, pentru unitățile din sectorul real al economiei naționale, a salariului minim în cuantum de 6000 de lei lunar.
În urma insistențelor repetate ale CNSM, la 31 iulie curent, Parlamentul a adoptat Legea nr. 234/2023 (în vigoare de la 11 septembrie 2023), care prevede scutirea sindicatelor de achitarea taxei pentru înregistrare de stat – o realizare extrem de importantă pentru mișcarea sindicală.
În discursul rostit în fața membrilor Consiliului General al CNSM, Igor Zubcu, președintele CNSM, a comunicat despre faptul că la 12 septembrie 2024, CNSM a înaintat către OIM o Reclamație împotriva Guvernului Republicii Moldova pentru nerespectarea prevederilor art. 3 din Convenția OIM nr. 87 privind libertatea asocierii și protecția dreptului la organizație, art. 1 și art. 2 din Convenția OIM nr. 98 privind aplicarea principiilor dreptului la organizație și de purtare a negocierilor colective, în contextul situației de ingerință antisindicală admisă de administrația Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.
De asemenea, președintele CNSM a comunicat principalele realizări cu privire la următoarele domenii de activitate: securitatea și sănătatea în muncă, consolidarea și dezvoltarea instituțională, colaborarea cu organizații internaționale, strategii de tineret, asigurarea egalității de gen în sindicat, educația și formarea sindicală continuă, inclusiv obiectivele pentru anul viitor.
Membrii Consiliului General al CNSM au aprobat Planul de acțiuni al CNSM pentru anul 2025 în vederea realizării Strategiei Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova pentru anii 2022-2027. Acesta prevede următoarele obiective:
- Promovarea stabilirii unui salariu minim în mărime de 50% din salariul mediu pe economie și adoptării, cât mai urgente, a unei Hotărâri de Guvern privind stabilirea etapelor de reexaminare a salariului minim în perioada anilor 2025-2027.
- Promovarea perfecționării cadrului legal în domeniul salarizării în sectorul real și în sectorul bugetar, pentru asigurarea unei salarizări echitabile.
- Promovarea perfecționării Legii privind sistemul public de pensii, pentru asigurarea unui trai decent tuturor beneficiarilor de pensii.
- Promovarea perfecționării cadrului legal cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală.
- Consolidarea parteneriatului social în sfera muncii la toate nivelurile.
- Promovarea elaborării unui plan de acțiuni în vederea acoperirii cu negocieri colective a circa 80% din salariați.
- Neadmiterea liberalizării legislației muncii în detrimentul drepturilor și intereselor salariaților, sub pretextul dezvoltării mediului de afaceri și a climatului investițional.
- Promovarea ratificării Convenției OIM nr. 156 „Privind egalitatea de tratament și egalitatea de șanse pentru salariații bărbați și femei: salariații cu responsabilități familiale”.
- Promovarea modificării, cât mai urgente, a Codului contravențional, în vederea stabilirii răspunderii pentru încălcarea legislației cu privire la sindicate și a drepturilor sindicale garantate de legislație și statutele sindicatelor.
- Creșterea vizibilității sindicatelor de toate nivelurile.
Printre solicitările care vor fi adresate Guvernului Republicii Moldova au mai fost menționate: modificarea cadrului legal privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional, desfășurate de zilieri prin introducerea mecanismului de vouchere; acordarea indemnizațiilor unice pentru tinerii specialiști din domeniul asistenței sociale, serviciului public, precum și altor domenii din sectorul real pentru specialitățile care sunt solicitate în zonele rurale; perfecționarea mecanismului de acordare a tichetelor de masă și lărgirea spectrului de servicii care pot fi acordate salariaților prin intermediul tichetelor; – urgentarea implementării registrului electronic al salariaților pentru toate unitățile din economia națională, precum și alte solicitări.
Cei prezenți, au avut un dialog cu Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, și Elena Ţîbîrnă, directoare generală a Casei Naționale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, în cadrul căruia sindicaliștii au adresat diverse întrebări cu privire la sistemul de asiguri sociale, necesitatea înlăturării inechităților care încă mai există în sistemul de salarizare în sfera bugetară, organizarea procesului de întremare a sănătății salariaților, prioritățile cu privire la colaborarea pentru anul 2025.
Reamintim că, Consiliul General al CNSM este organul de conducere între Congrese și își desfășoară activitatea în baza propriului Regulament. Consiliul General al CNSM determină politicile sindicale de realizare a Strategiei și Programului de acțiuni stabilite de Congres.