Membrii Consiliului General al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE) s-au întrunit marți, 17 decembrie, într-o ședință ordinară, în care au evaluat activitatea organelor de conducere în anul 2024 și au trasat obiective în vederea realizării Strategiei FSCRE pentru anii 2020-2025.
La lucrările Consiliului General al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova au participat Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Alexandru Șevciuc, șef direcție economico-financiară a S.A. „MOLDOVAGAZ”.
Conform ordinii de zi a ședinței Consiliului General, Margareta Strestian, a prezentat un raport amplu cu referire la activitatea Consiliului General în care au fost expuse detaliat principalele realizări în perioada de raportare pe diferite direcții de activitate.
Președinta FSCRE s-a referit la realizările ce țin de dezvoltarea dialogului social și parteneriatului social în sfera muncii, asistența juridică și protecția social-economică a membrilor de sindicat, politicile de tineret și de susținere a femeilor sindicaliste, instruirea cadrelor și activului sindical, securitatea și sănătatea în muncă, activități culturale și sportive, precum și alte domenii de activitate.
Președinta FSCRE a accentuat că parteneriatul social la nivel de ramură în anul 2024 a fost sub egida păcii sociale și s-a axat pe monitorizarea realizării prevederilor Convenției Colective (nivel ramural) pentru anii 2022-2026 și a Contractelor Colective la nivel de unitate.
Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat importanța dezvoltării parteneriatului social, prin dialog și negocieri, care înregistrează realizări remarcabile în ramura gaze, inclusiv eforturile conjugate ale femeilor sindicaliste din ramură care au promovat activitățile femeilor sindicaliste din cadrul mișcării sindicale la nivel național, precum și dezvoltarea relațiilor de colaborare cu parteneri externi.
Președintele CNSM a reiterat în mesajul său necesitatea sporirii calității dialogului social, conform standardelor și recomandărilor internaționale în domeniul muncii. De asemenea, președintele CNSM s-a referit la revendicările recente ale CNSM cu privire la majorarea salariului minim pe țară, majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază, majorarea resurselor alocate tratamentului balneosanatorial a persoanelor asigurate.
În contextul protestelor organizate recent de CNSM, urmare inițiativei Federației Sindicale a Educației și Științei și revendicărilor înaintate de către sindicaliștii din educație, președintele CNSM a chemat sindicaliștii la solidaritate, inclusiv participarea la acțiunea de pichetare repetată a Parlamentului Republicii Moldova anunțată pentru data de 19 decembrie curent.
La rândul său, Alexandru Șevciuc, șef direcție economico-financiară a S.A. „MOLDOVAGAZ”, a apreciat activitatea desfășurată de conducerea Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova și rezultatele obținute în cadrul parteneriatului social îndreptate spre protecția social-economică a salariaților din ramură și îmbunătățirea permanentă a condițiilor de muncă.
În luările de cuvânt ale participanților au fost prezentate informații despre activitățile desfășurate în cadrul mai multor organizații sindicale, la nivel teritorial, inclusiv activitățile Comisei de Femei și Comisiei de Tineret a FSCRE.
Sindicaliștii au aprobat Planul de acțiuni al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova pentru anul 2025 care include măsuri focusate pe atingerea obiectivelor trasate în Strategia federației pentru anii 2020-2025.
Tot astăzi, în cadrul Consiliului General al FSCRE, în semn de recunoștință și gratitudine pentru activitate remarcabilă pe parcursul anului 2024, implicare în mișcarea sindicală, apărarea drepturilor și intereselor social-economice și profesionale ale membrilor de sindicat, mai mulți lideri sindicali din ramură au primit diplome de onoare din partea conducerii FSCRE.
Conform datelor prezentate în cadrul ședinței, efectivul sindical al FSCRE constituie 18 organizații sindicale, 6751 membri de sindicat, dintre care 906 tineri cu vârsta de până la 35 de ani și 1887 femei, rata de sindicalizare în ramură fiind de 99 procente.
Mai multe informații despre subiectele abordate în cadrul ședinței, le puteți găsi pe pagina web a FSCRE www.fscre.md.