Membrii Comisiei de Tineret a Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE) și reprezentanți din cadrul organizațiilor sindicale primare membre ale federației, au fost instruiți săptămâna trecută în cadrul unui seminar cu genericul: „Tineri sindicaliști activi, implicați și informați”.
Scopul activității a fost de a contribui la dezvoltarea competențelor în domeniul sindical și aplicarea abilităților de negociere și a tehnicilor în soluționarea conflictelor la locul de muncă.
Margareta Strestian, președinta FSCRE, a ținut să menționeze importanța tematicii abordate pentru a fi aplicată în relațiile de muncă la nivel de unitate și a îndemnat tinerii să disemineze informația asimilată în colectivele de muncă.
„Ne dorim să veniți cu propuneri pentru Planul de acțiuni al Consiliului General din anul 2025. Voi sunteți viitorii lideri de sindicat, mizăm pe implicarea dumneavoastră în diverse proiecte sindicale și proiecte educaționale, să vă cunoașteți drepturile la locul de muncă și să purtați cu mândrie drapelul FSCRE”, a accentuat Strestian.
La rândul său, Lilia Terentiev, președinta Comisie de Tineret a FSCRE, a subliniat că tinerii din ramură sunt activi și subiectele abordate din agenda activității vor spori capacitățile lor în ceea ce privește tehnicile și tacticile utilizate în procesul de negociere și comunicare în viața de zi cu zi.
Formatoarea activității, Ludmila Siomina – Ghițu, psiholog, business trainer, a familiarizat sindicaliștii cu următoarele subiecte: arta negocierii; tehnici de negociere; abilitățile cheie ale unui negociator de succes; strategii de comunicare eficientă în activitatea sindicală; metode de depășire a emoțiilor în comunicare; rolul conflictelor în viața organizațională; reflectarea conflictelor de muncă; tipurile de conflicte; tehnici de mediere și depășire a emoțiilor în situații de conflict.
Într-o atmosferă dinamică și deschisă, sindicaliștii au fost implicați în exerciții practice și dialoguri interactive care au stimulat reflecția asupra valorilor personale și de grup, conectarea autentică și găsirea unor soluții sustenabile pentru creșterea eficienței organizaționale.