Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) continuă eforturile de consolidare a capacităților Comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel teritorial. Astăzi, 6 decembrie, CNSM, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii, a organizat un seminar de instruire cu participarea partenerilor sociali din raionul Fălești.
Temele abordate în cadrul seminarului au fost următoarele: parteneriat local de ocupare, parteneriat social la nivel teritorial, modificările recente ale legislației în domeniul protecției social-economice.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a comunicat despre acțiunile CNSM în scopul asigurării protecției social-economice și juridice a membrilor de sindicat, inclusiv realizări din 2024 și obiective pentru 2025 ale partenerilor sociali la nivel național.
În cadrul discuțiilor, s-a menționat despre rezultatele atinse de partenerii sociali în procesul de consultări și negocieri colective, transpuse în politicile bugetare pentru 2025 stabilite săptămâna curentă de Guvern.
Reamintim că CNSM a prezentat avizele sale la proiectele Legii bugetului de stat pentru anul 2025, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2025, Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2025 și Legii pentru modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
În cadrul seminarului organizat la Fălești, Violeta Vrabie, coordonatoare națională de proiect a Organizației Internaționale a Muncii în Republica Moldova, a comunicat despre implementarea Parteneriatelor Locale de Ocupare (LEP) în mai multe raioane ale Republicii Moldova și rolul acestora în îmbunătățirea situației de pe piața forței de muncă la nivel local.
La rândul lor, Sergiu Morari, consilier principal al CNSM, a vorbit despre mecanismele de dezvoltare a parteneriatului social la nivel local, iar Sergiu Iurcu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică al CNSM, a prezentat informații detaliate despre modificările recente ale legislației în domeniul protecției social-economice.
Silvia Voloșciuc, reprezentant al CNSM în raionul Fălești, a menționat că acest semnat a fost unul binevenit, util partenerilor sociali din perspectiva negocierii unei noi Convenții colective la nivel local, proces care urmează a fi demarat în timpul apropiat. Voloșciuc a accentuat importanța continuării procesului de informare a sindicaliștilor din teritoriu despre activitatea CNSM și prioritățile partenerilor sociali.