Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a avut astăzi, 20 noiembrie, o întrevedere importantă cu Markus Ruck, specialist în protecție socială la Oficiul Organizației Internaționale a Muncii (OIM) din Budapesta, alături de Ala Lipciu, coordonator național al OIM în Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor au fost abordate chestiuni legate de prioritățile pentru noul Program de Țară pentru Muncă Decentă în Republica Moldova pentru anii 2025 – 2027, rolul partenerilor sociali în atingerea indicatorilor cu privire la munca decentă, obiectivele CNSM pentru următoarea perioadă în domeniul protecției social-economice a salariaților, inclusiv continuarea relațiilor de colaborare dintre OIM și CNSM în cadrul unor activități comune.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte CNSM, s-a referit la mai multe subiecte prioritare, aflate pe agenda CNSM: necesitatea majorării salariului minim pe economie, în conformitate cu prevederile Cartei Europene Sociale (revizuite) și Directivei UE privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană; consolidarea dialogului social la toate nivelurile, inclusiv la demersurile CNSM în acest sens la nivel teritorial, unde au fost organizate mai multe instruiri.

Vicepreședintele CNSM s-a arătat îngrijorat de faptul că în continuare salariul minim pe economie nu acoperă o pensie minimă, această problemă urmând a fi soluționată prin majorarea treptată a salariului minim, conform solicitărilor sindicaliștilor.

Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a comunicat despre eforturile CNSM și ale OIM cu privire la ratificarea și promovarea Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea munci, activitățile de informare organizate în diverse raioane ale țării, dar și despre situația cu privire la susținerea tinerilor specialiști din diverse ramuri ale economicei naționale.

Părțile au discutat, de asemenea, despre necesitatea ratificării mai multor Convenții ale OIM, inclusiv Convenția nr. 156 privind egalitatea de șanse și egalitatea de tratament pentru lucrători și lucrătoare cu responsabilități familiale și Convenția nr.102 privind standardele minime în domeniul securității sociale. La acest capitol, s-a pus accent pe necesitatea conjugării eforturilor partenerilor sociali nu doar în privința ratificării Convențiilor OIM, dar și implementării corespunzătoare a acestora.

La rândul său, Markus Ruck, specialist în materie de protecție socială la Oficiul OIM din Budapesta, a apreciat activitatea CNSM și relațiile de bună colaborare. Ruck și-a manifestat deschiderea de a dezvolta în continuare cooperarea dintre cele două organizații pentru o mai bună protecție social-economică a lucrătorilor din țara noastră, în concordanță cu obiectivele Programului de Țară pentru Muncă Decentă în Republica Moldova.

Reamintim că în luna octombrie curent, constituenții Organizației Internaționale a Muncii, reprezentanți ai Guvernului, sindicatelor și patronatelor, au stabilit un șir de priorități pentru noul Program de Țară pentru Muncă Decentă în Republica Moldova pentru anii 2025 – 2027, în cadrul unui atelier de lucru, organizat la Chișinău.

Reprezentanții CNSM au propus includerea în viitorul Program a mai multe priorități, focusate pe următoarele obiective strategice: consolidarea dialogului social și negocierilor colective; promovarea ratificării și implementării standardelor internaționale în domeniul muncii, eficientizarea protecției salariaților.