Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) continuă procesul de informare a membrilor de sindicat la nivel teritorial în domeniul protecției social-economice, desfășurat în cadrul campaniei „Femei informate – generații protejate”. O nouă activitate de informare a fost organizată de CNSM, cu sprijinul Mariei Cotorobai, reprezentanta CNSM în raionul Cahul, astăzi, 19 noiembrie 2024, la Cahul.

Subiectul de bază al activității a vizat impozitarea veniturilor salariale și beneficiile angajării formale. Ana Moldovanu, consilieră superioară în departamentul protecție social-economică a CNSM, a abordat noutăți și modificări în domeniul impozitării veniturilor salariaților, poziția și solicitările CNSM în acest domeniu. De asemenea, Moldovanu s-a referit la eforturile partenerilor sociali îndreptate spre combaterea economiei informale.

Sindicaliștii din raionul Cahul au adresat diferite întrebări legate de respectarea timpului de muncă și reglementarea muncii peste orele de program, inclusiv achitarea corespunzătoare a acestora, probleme legate de acest aspect fiind întâlnite în diferite ramuri.

Cei prezenți au fost informați, de asemenea, despre prevederile legislației în domeniul protecției social-economice, inclusiv modificările și completările operate recent în Codul muncii, precum și modificări în legislație cu privire la sistemul asigurărilor sociale.

Maria Cotorobai, reprezentanta CNSM în raionul Cahul, a precizat că astfel de activități contribuie la o mai bună informare a membrilor de sindicat din teritoriu despre noutățile în sfera protecției social-economice a salariaților, dar și despre demersurile și activitățile CNSM desfășurate la nivel național.

Reamintim că, campania „Femei informate, generații protejate” a fost demarată de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova în anul 2019. Printre obiectivele campaniei, promovate de-a lungul anilor în cadrul mai multor activități, menționăm: informarea despre modificările operate în legislația muncii; consecințele muncii la „negru” și achitării salariilor „în plic”; protecția sănătății salariatelor și familiilor lor; combaterea violenței și discriminării în lumea muncii; valorificarea rolului sindicatelor în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, precum și alte subiecte.