Comisia de Tineret a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) continuă activitatea de informare a tinerilor despre drepturile viitorilor angajați la locul de muncă, rolul și beneficiile apartenenței la sindicat, precum și importanța participării active în mișcarea sindicală.
În cadrul unei activități de informare desfășurată cu prilejul Săptămânii Naționale a Tineretului, pe data de 13 noiembrie, membrii Comisiei de Tineret a CNSM au fost prezenți la Școala Profesională nr. 9 din Chișinău, unde au organizat ora sindicală „Drepturile tinerilor viitori angajați”. Această activitate a oferit tinerilor, viitori angajați, oportunitatea de a interacționa direct cu membrii Comisiei, Artur Dmitriev și Gabriela Tricolici, pentru a discuta aspecte esențiale privind protecția drepturilor angajaților.
Astfel, cei circa 90 de participanți au abordat subiecte importante precum elementele unui contract de muncă, drepturile și obligațiile tinerilor la locul de muncă, importanța respectării normelor legale în procesul de angajare și prevenirea abuzurilor din partea angajatorilor. Totodată, tinerii au aflat detalii despre organizarea și activitatea comisiei, precum și despre modul în care aceasta îi poate sprijini în diverse situații profesionale.
La eveniment a participat și Boris Babici, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașina Agricole din Republica Moldova, care le-a prezentat tinerilor informații despre rolul organizațiilor sindicale la nivel de unitate în protejarea și promovarea drepturilor salariaților.
Elena Anton, șefa departamentului organizare, educație și informare a CNSM, a adresat tinerilor un mesaj de felicitare din partea CNSM în contextul Săptămânii Naționale a Tineretului și a informat despre faptul că pe pagina web a CNSM pot fi găsite mai multe materiale informative despre drepturile tinerilor la locul de muncă.
Ivan Caftea, directorul Școlii Profesionale nr. 9, a subliniat importanța unor astfel de activități pentru tinerii care se pregătesc să intre pe piața muncii, acestea oferindu-le o mai bună cunoaștere în ceea ce privește drepturile la locul de muncă.
Menționăm că, Școala Profesională nr. 9 din mun. Chișinău este un centru educațional de formare profesională a muncitorilor calificați în domeniile industriei, construcției și telecomunicațiilor. Studenții învață următoarele meserii: electrician-electronist mecanic auto, tencuitor-placator cu plăci, electrogazosudor-montator tăietor cu gaze, electromotor la repararea și întreținerea utilajului electric, operator introducere, validare și prelucrare date.