Pentru a soluționa eficient problemele social-economice la nivel de teritoriu cu care se confruntă sindicaliștii, patronatele, administrația publică locală, este necesar de dezvoltat parteneriatul social la nivel teritorial prin constituirea Comisiei teritoriale pentru consultări și negocieri colective, precum și negocierii și încheierii convenției colective la nivel teritorial.
Despre acest subiect s-a discutat, marți, 29 octombrie 2024, în cadrul seminarului pentru membrii Comisiei pentru consultări și negocieri colective la nivel teritorial, desfășurat de CNSM cu suportul OIM în cadrul unui proiect focusat pe fortificarea parteneriatului social la nivel teritorial în Republica Moldova.
La această activitate au participat peste 60 de persoane, lideri și activiști sindicali din diverse ramuri, reprezentați ai autorităților publice locale și structurilor patronale din raionul Căușeni.
În cadrul activității, Sergiu Morari, consilier principal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, și Ana Moldovanu, consilier superior al Departamentului protecție social-economică al CNSM, au comunicat despre rolul și importanța parteneriatului social la nivel teritorial și modificările recente ale legislației în domeniul protecției social-economice.
Nicolae Sandu, reprezentant al CNSM în raionul Căușeni, consideră că acest seminar va da un nou impuls procesului de dezvoltare a parteneriatului social, dovadă în acest sens fiind și interesul manifestat de toate părțile implicate – sindicate, patronate, administrația publică locală.
Liderul sindical a mai adăugat că subiectele abordate în cadrul seminarului au fost de interes pentru cei prezenți, care au adresat diverse întrebări legate de constituirea și mecanismele de funcționare a comisiei teritoriale pentru consultări și negocieri colective, rolul sindicatelor în procesul de soluționare a litigiilor de muncă, inclusiv diverse probleme cu care se confruntă sindicaliștii la nivel de unitate.