Cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (OIM), la data de 15 octombrie 2024, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat la Leova seminarul de instruire „Consolidarea  capacităților liderilor și activiștilor sindicali privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii”.

Agenda activității a cuprins discuții despre rolul și importanța Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii, forme de discriminare în lumea muncii, criterii și mecanisme de protejare, hărțuirea și formele de manifestare ale acesteia, tipuri de violență, inclusiv violența bazată pe gen, mecanismele de protecție împotriva violenței și hărțuirii.

În cadrul seminarului, Angela Otean, președintă a Comisiei de Femei a CNSM, formatoare sindicală națională, a comunicat despre rolul și importanța Convenției OIM nr. 190, necesitatea implicării tuturor partenerilor sociali, societății în ansamblu, pentru a dezvolta mecanisme de prevenire a cazurilor de violență și hărțuire în lumea muncii.

La seminar, cu un cuvânt de salut a venit președintele raionului, Nicolae Popa, care a subliniat importanța temei abordate și deschiderea de a colabora cu sindicatele pentru a combate fenomenul violenței și hărțuirii în lumea muncii, inclusiv dezvoltarea relațiilor de cooperare pentru a consolida dialogul social la nivel teritorial.

Acest seminar face parte dintr-un șir de activități de instruire organizate de CNSM cu suportul OIM în diverse localități ale Republicii Moldova în contextul implementării Convenției OIM privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii nr. 190, ratificată de Parlamentul Republicii Moldova la 29 decembrie 2023.

Convenția OIM nr. 190 este un instrument de referință. Este primul standard internațional al muncii care abordează violența și hărțuirea în lumea muncii. Împreună cu Recomandarea nr. 206 a OIM, oferă un cadru comun de acțiune și o oportunitate unică de a modela un viitor al muncii bazat pe justiția socială.

Este de menționat că, pe pagina web a CNSM pot fi accesate mai multe informații utile despre Convenția OIM nr. 190, inclusiv broșuri, ghiduri, informații legislative, noutăți. Pentru detalii, accesați link-ul: http://sindicate.md/c190/