În perioada 1-3 octombrie curent, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat în incinta Institutului Muncii un atelier de instruire a unui grup de formatori sindicali, cu suportul metodologic oferit de Jan Køhler Nielsen, expert din Danemarca, pentru a aborda subiecte legate de programele educaționale pe care le dezvoltă.
Prezent la deschiderea activității, Igor Zubcu, președinte CNSM, a mulțumit expertului danez pentru implicarea sa și suportul oferit formatorilor sindicali pe parcursul acestui an, subliniind că perfecționarea continua a formatorilor sindicali este una dintre prioritățile Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
La rândul său, expertul danez, Jan Køhler Nielsen, a menționat că această activitate urmărește să consolideze capacitățile formatorilor sindicali din Republica Moldova în vederea elaborării și desfășurării unor activități de formare și instruire sindicală racordate la necesitățile lucrătorilor, prin abordarea tematicilor actuale, relevante pentru membrii de sindicat din Republica Moldova.
În contextul activităților de instruire facilitate de Jan Køhler Nielsen, formatorii sindicali din țara noastră au dezvoltat pe parcursul anului activități de formare care au avut în prim-plan următoarele tematici: rolul sindicatelor în procesul de aderare la UE, cadrul juridic de organizare și funcționare a sindicatelor, comunicarea instituțională, dialogul social național și european, protecția social-economică a salariaților, protecția socială a femeilor, securitatea și sănătatea în muncă, informarea tinerilor despre contractul colectiv de muncă și convențiile colective, precum și alte tematici.
Precizăm că acest atelier de instruire a fost organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova cu susținerea Agenției Daneze pentru Dezvoltarea Sindicatelor și New Democracy Fund.
Amintim că, activitatea formatorilor sindicali este reglementată de Statutul formatorului sindicatelor și Regulamentul formatorului sindical, aprobat prin Hotărârea CC al CNSM, nr. 6-7 din 30.06.2011 și modificat prin Hotărârea CC nr.3-10 la 28.09.2022. În prezent, echipa de formatori de care dispune CNSM întrunește 27 de formatori naționali și 16 formatori ramurali.