Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, și președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova, Petru Lungu, participă în perioada 26-27 septembrie curent la lucrările conferinței internaționale cu tema „Schimbări climatice și tranziție justă: rolul și activitățile sindicatelor”, care se desfășoară la Baku, Azerbaidjan.

Conferința este organizată de Confederația Sindicatelor din Azerbaidjan, cu suportul Biroului Organizației Internaționale a Muncii pentru Activitățile Lucrătorilor (ILO-ACTRAV), Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) și a Consiliului Regional Pan-European (PERC) al ITUC.

Potrivit organizatorilor, conferința își propune să promoveze rolul sindicatelor în schimbările climatice și procesele de tranziție justă, să identifice și să implementeze prioritățile pentru COP29 (forum internațional în domeniul schimbărilor climatice), să facă schimb de experiențe ale sindicatelor din diferite regiuni ale lumii și să extindă cooperarea dintre sindicate, guverne și angajatori.

Această conferință, desfășurată în ajunul COP29, va fi o tribună importantă între țările care au reușit să combată schimbările climatice și cele care au puțină experiență în acest domeniu. În cadrul conferinței s-a menționat că, este foarte important ca sindicatele să fie active în raport cu schimbările climatice și „economia verde”, să acorde atenție creării de „locuri de muncă verzi” și să își împărtășească ideile și viziunile în acest sens.

Participanții au discutat despre efectele schimbărilor climatice asupra economiei mondiale, tranziția la „economia verde” și despre riscurile sociale care vor apărea în acest aspect și modalitățile de rezolvare, precum și importanța parteneriatului social. În discursurile vorbitorilor s-a menționat că realizarea unui loc de muncă decent bazat pe dezvoltarea dialogului social este una dintre principalele condiții pentru implementarea cu succes a măsurilor în perioada tranziției la „economia verde”, iar acest lucru necesită aplicarea de noi abordări în dezvoltarea sferei muncii și protecției sociale.

În discursurile lor, invitații au vorbit despre consecințele provocate de schimbările climatice în lume, demersurile făcute de organizațiile internaționale în această direcție, eforturile și rolul organizațiilor sindicale, importanța dialogului și a schimbului de idei cu privire la drepturile muncii.

Potrivit unui raport al OIM, până în 2030, până la 3,8% din totalul orelor de lucru ar putea fi pierdute din cauza temperaturilor ridicate induse de climă. Calitatea proastă a aerului, dăunătorii purtători de boli, inundațiile și incendiile de vegetație vor afecta, de asemenea, lucrătorii și vor duce la pierderi de locuri de muncă. Pentru a face față acestor provocări, OIM recomandă întreprinderea unor măsuri concrete spre o tranziție justă, prin implicarea tuturor partenerilor sociali, pentru o mai bună protecție a locurilor de muncă la nivel global.