Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind” din Republica Moldova susține inițiativa Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) cu privire la instituirea Camerelor Agricole în Moldova după modelul austriac.

Pentru a eficientiza activitatea Camerelor Agricole, sindicaliștii din agricultură au venit cu mai multe propuneri, înaintate în cadrul dialogului cu reprezentanții ministerului de resort:

  • Promovarea dialogului social la nivelul camerelor agricole regionale (Consiliului), ca un criteriu obligatoriu, privind subvenționarea și implementarea proiectelor pentru eliminarea tuturor neînțelegerilor.
  • Includerea obligatorie ca membru în Consiliu la nivelul Camerei Agricole Naționale a reprezentantului Federației „Agroindsind”, inclusiv la nivel regional să fie prezența sindicatului de ramură în Consiliul administrativ al camerelor agricole.
  • Participarea reprezentantului Federației „Agroindsind” la deplasările în teritoriu, la nivel regional, unde vor fi invitați și colegii din teritoriu.

Precizăm că în perioada 4-11 iulie curent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a organizat un șir de consultări privind organizarea și funcționarea camerelor agricole în raioanele Hîncești, Ialoveni, Florești, Florești, Căușeni, Edineț, Bălți, Ungheni, Cahul și Comrat, în cadrul cărora sindicaliștii din agricultură și-au expus poziția cu privire al activitatea camerelor agricole.

De menționat că legea cu privire la camerele agricole a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în prima lectură în luna aprilie 2024, dar a provocat reacții mixte din partea producătorilor agricoli și asociațiilor de profil. În special, acestea s-au referit la importanța respectării libertății de asociere în procesul de creare a camerelor agricole regionale și a Camerei Agricole Naționale.

Potrivit ministerului de resort, camerele agricole vor reprezenta organizații profesionale autonome, apolitice și nonprofit, cu statut de persoană juridică de drept public, create cu scopul de a reprezenta și de a proteja interesele agricultorilor în dialogul cu autoritățile publice în procesul de luare a deciziilor pe marginea politicii de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural și de a intensifica cooperarea intersectorială. 

Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul tehnic al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, implementat cu suportul financiar al USAID. Documentul urmează a fi definitivat după consultările cu agricultorii și examinat de Parlament în lectura a doua.

Conform datelor MAIA, chiar dacă ponderea celor care activează în sectorul agricol se ridică la peste 30%, nivelul de salarizare a angajaților din agricultură este în continuare printre cele mai reduse. Astfel, salariul mediu lunar în agricultură de circa 4300 pentru femei și 5000 pentru bărbați, reprezentând cele mai mici salarii lunare ale economiei naționale. Salariul mic, condițiile precare de muncă și de trai din mediul rural sunt principalele cauze ale motivației reduse a angajaților, în special a tinerilor specialiști, care acutizează și mai mult lipsa forței de muncă calificată și suficientă, precum și interesul de activa în sectorul agricol.

Foto simbol