Până la vacanța de vară au mai rămas zile numărate, așa că taberele pentru copii sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile. Se lucrează intensiv încă din luna martie, așa că cele mai multe pensiuni pot deja să-și deschidă larg ușile pentru micii exploratori. Administratorii taberelor spun că încearcă să creeze toate condițiile, pentru ca vacanța copiilor să fie de neuitat. Așa că părinții care vor să-și alinte odraslele, vor fi nevoiți să scoată din buzunar sume rotunjele pentru un sejur.
La una dintre taberele de odihnă, din localitatea Vadul Lui Vodă se muncește cu zor, de fapt, în această perioadă, febra pregătirilor se simte în toate pensiunile din țară. Aici urmează să-și petreacă cele mai frumoase momente din vacanța de vară, peste 2000 de copii. Cu o suprafață de circa 4 hectare, zona de odihnă este împânzită de muncitori, care nu-și mai văd capul de treburi.
„A treia oară deja o tăiem, pregătim să fie frumos pentru copii”.
Dacă unii cosesc iarba, alții sunt preocupați de culorile pe care le va îmbrăca zona de odihnă.
Pregătirile sunt în toi și în interiorul pensiunilor. Așa cum tabăra dispune de circa 400 de locuri, aici au lucrat peste 10 menajere pentru ca la cazarea copiilor, camerele să arate impecabil.
„Avem de lucru cred că 2, 3 zile, pregătim pentru copiii care urmează să vină. Acum facem ordine, pentru că am avut spartachiada și mai avem vreo 2 zile de făcut odine”.
Ruslan Nicolas lucrează ca lăcătuș la această tabără mai bine de 18 ani. Anume de el depinde funcționalitatea băilor din căsuțe. L-am surprins chiar în proces de lucru, bărbatul verifica starea în care se află instalațiile.
„Acum se verifică toate camerele de baie, vedem dacă este apă, dacă furtunul funcționează. Poate să fie defectat un furtun, în schimbăm, punem altul nou și mergem mai departe”.
Și ospătăria este dornică să-și primească vizitatorii. Copiii urmează a fi hrăniți de 4 ori pe zi, după un meniu aprobat de Agenția Națională Pentru Sănătate Publică. Micuții vor fi limitați în dulciuri, însă alimentația acestora va fi bogată în fructe și legume.
„Sunt reglementate dulciurile, pentru că avem grijă să nu avem copiii obezi, pe zi, norma de calorii este reglementată, nu trebuie să depășească 3000 de calorii pe zi, pentru copii”.
Pentru confortul copiilor, aici sunt amenajate mai multe zone de agrement.
Printre multitudinea de locații de pe teritoriul taberei, cum ar fi sala de sport, terenul de joacă sau teatrul de vară, desigur că cea mai preferată zonă pentru copii este piscina. Tabăra de vară dispune de două bazine, unul de 1, 70 adâncimea, iar celălalt de 70 de cm.
Pe parcursul celor 10 zile de odihnă, copiii vor fi ghidați de specialiști cu studii în pedagogie sau psihologie. Aceștia îi vor încadra în activități distractive și în același timp, educative. Copii au posibilitatea să practice înotul și chiar să participe la lecții de dicție. Directorul taberei de odihnă ne-a spus că tot staff-ul de muncitori sunt pregătiți pentru startul primului tur, de la bucătari, asistente medicale și terminând cu instructorii de înot.
„Toată lumea așteaptă cu nerăbdare să dăm startul și noi suntem gata și așteptăm cu drag. Copilașii din Republica Moldova și nu numai din țară, pentru că anul trecut am avut onoarea să deservim peste 1000 de copii din țara vecină, refugiați”.
La o altă tabără din zonă, am simțit același fior al ultimelor pregătiri. Circa 40 de oameni muncesc aici de dimineață până seara. Am fost impresionați de confortul în care vor fi cazați viitorii oaspeți. Pensiunea dispune chiar și de camere duble, cu un pat încăpător, totul pentru ca copiii să se simtă ca acasă.
Iar în ospătărie, copiii vor fi deserviți de către chelneri.
„În primul rând s-a făcut în interior reparație cosmetică în toate blocurile, s-au procurat albituri, o parte din albituri noi, veselă pentru ospătărie”.
Pentru un sejur de 10 zile, părinții care vor să-și trimită odraslele la una dintre acestea tabere de odihnă, vor scoate din buzunar peste 3000 de lei.
Sursa: www.tv8.md