Miercuri, 29 martie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a lansat la Bălți campania națională „Organizația primară–energia mișcării sindicale”. La eveniment au participat lideri ai centrelor sindicale național-ramurale, circa 70 de sindicaliști din zona de nord a Republicii Moldova, reprezentanți ai organizațiilor sindicale primare (OSP) din diverse ramuri ale economiei naționale, reprezentanți ai patronatului și administrației publice locale.

În cadrul activității, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a comunicat despre obiectivele campaniei „Organizația primară–energia mișcării sindicale”, lansată la data de 28 martie la Chișinău. Vicepreședinta CNSM a subliniat că această campanie va contribui la consolidarea și dezvoltarea instituțională a mișcării sindicale, la fortificarea OSP, pentru a promova valorile sindicalismului autentic, a spori rolul OSP și a dezvolta parteneriatul social. Vicepreședinta CNSM a venit cu un apel către liderii și activiștii sindicali de a se imlica în această campanie și să coopereze pentru a atinge obiectivele trasate.

De asemenea, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a prezentat „Ghidul liderului organizației sindicale primare”, elaborat de specialiștii Confederației, menit să contribuie la perfecționarea continuă și creșterea nivelului de profesionalism al liderilor sindicali, organizarea eficientă a activității sindicale. Ghidul respectiv poate fi descărcat de pe pagina web a CNSM.

Totodată, cu un cuvînt de salut au fost prezenți Vladimir Tunciuc, președinte al Asociației Patronale Teritoriale din mun. Bălți, Vitalie Balan, șef al Direcției juridice a Primăriei mun. Bălți, Iurie Roșca, reprezentantul CNSM în mun. Bălți.

În context, mai mulți vorbitori, inclusiv lideri ai centrelor sindicale național-ramurale, și-au împărtășit viziunea despre fortificarea OSP, dezvoltarea unui parteneriat social viabil și eficient, importanța participării reprezentanților salariaților la procesul decizional insituțional, au comunicat despre probleme cu care se confruntă în activitatea lor.

Amintim că obiectivul general al campaniei „Organizația primară–energia mișcării sindicale” este sporirea rolului și a potențialului organizațiilor sindicale primare în asigurarea drepturilor și garanțiilor salariaților, membri de sindicat. Campania respectivă se va desfășura pe parcursul anului 2023, fiind planificate un șir de activități. Campania se va încheia în luna noiembrie curent cu o Gală a organizațiilor sindicale primare, participante la concursul „Activitatea organizațiilor sindicale primare”.

Precizăm că joi, 30 martie, campania va ajunge în zona de sud, la Cahul, unde vor participa, de asemenea, în jur de 70 de persoane.

Campania „Organizația primară–energia mișcării sindicale” se desfășoară în contextul proclamării de către CNSM a anului 2023 drept anul organizațiilor sindicale primare. În Republica Moldova activează peste 5000 de organizații sindicale primare.

Pentru a vedea fotografii de la lansarea campaniei „Organizația primară–energia mișcării sindicale” la Bălți, accesați pagina de Facebook a CNSM.