Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a lansat astăzi, 28 martie, la Chișinău, campania națională „Organizația primară–energia mișcării sindicale”. Obiectivul general al campaniei este sporirea rolului și a potențialului organizațiilor sindicale primare (OSP) în asigurarea drepturilor și garanțiilor salariaților, membri de sindicat.

La evenimentul de lansare a participat  conducerea CNSM, lideri ai centrelor sindicale național-ramurale, lideri ai OSP și activiști sindicali, parteneri sociali.

În mesajul său de salut, Igor Zubcu, președinte al CNSM, a subliniat că  la Congresul IV al Confederației, desfășurat la data de 3 iunie 2022, au fost stabilite prioritățile strategice ale mișcării sindicale pentru anii 2022-2027, inclusiv fortificarea organizațiilor sindicale primare care reprezintă temelia mișcării sindicale. „Este important ca la sfârșitul acestei campanii, cu toții să vedem realizări și schimbări concrete, în beneficiul fiecărui membru de sindicat”, a subliniat președintele CNSM.

În context, liderul sindical a accentuat necesitatea implicării întregii mișcări sindicale în promovarea campaniei. Totodată, în discursul său președintele CNSM s-a referit la realizările Confederației din ultima perioadă și prioritățile trasate în domeniul protecției social-economice a salariaților, membrilor de sindicat, dezvoltarea relațiilor de colaborare cu partenerii sociali și organizații internaționale.

De asemenea, la lansarea campaniei cu un cuvânt de salut au participat Corina Ajder, secretar de stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, Ala Lipciu, coordonator național al Organizației Internaționale a Muncii.

În cadrul evenimentului, au fost organizate mai multe paneluri de discuții unde vorbitorii s-au referit la activitatea organizațiilor sindicale primare și provocările cu care se confruntă, au fost expuse viziuni ale liderilor centrelor sindicale național-ramurale despre dezvoltarea OSP, diverse probleme cu care se confruntă sindicaliștii la etapa actuală.

Campania „Organizația primară–energia mișcării sindicale” se va desfășura pe parcursul anului 2023. Pentru a contribui la dezvoltarea organizațiilor sindicale și consolidarea capacităților acestora, la nivel teritorial vor fi organizate ateliere de lucru, seminare regionale, întruniri ale activiștilor sindicali. De asemenea, va fi elaborat un studiu de evaluare a activității organizațiilor sindicale primare.

Totodată, CNSM a elaborat „Ghidul liderului organizației sindicale primare” care include informații cu privire la drepturile sindicale și dreptul muncii, parteneriat social, protecție social-economică, securitate și sănătate în muncă, management sindical, activitate financiară. Ghidul reprezintă un instrument practic, menit să contribuie la fortificarea capacităților liderilor organizații sindicale primare.

Campania se va încheia în luna noiembrie 2023 cu o Gală a organizațiilor sindicale primare, participante la concursul „Activitatea organizațiilor sindicale primare”. În cadrul evenimentului vor fi apreciate cele mai reușite practici de activitate a OSP, rezultatele obținute în procesul de promovare a drepturilor și intereselor salariaților la nivel de unitate.

Precizăm că miercuri, 29 martie, campania „Organizația primară–energia mișcării sindicale” va fi lansată la Bălți, unde vor participa circa 70 de persoane din organizațiile sindicale din zona de nord. Iar joi, 30 martie, campania va ajunge în zona de sud, la Cahul, unde vor participa, de asemenea, în jur de 70 de persoane.

Campania  „Organizația primară–energia mișcării sindicale” se desfășoară în contextul proclamării de către CNSM a anului 2023 drept anul organizațiilor sindicale primare. În Republica Moldova activează peste 5000 de organizații sindicale primare.

Pentru a vedea fotografii de la lansarea campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale” la Chișinău, accesați pagina de Facebook a CNSM.

Pentru a afla mai multe detalii despre campanie, calendarul activităților planificate, inclusiv pentru a descărca „Ghidul liderului organizației sindicale primare”, accesați acest link.