Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Sergiu Sainciuc, a avut marți, 29 noiembrie, o întrevedere cu Maria Jose Chamorro, specialistă în domeniul egalității de gen și economiei formale în cadrul oficiului Organizației Internaționale a Muncii (OIM) din Budapesta, fiind prezenți Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică a CNSM și Ala Lipciu, coordonatoarea națională a OIM.
Părțile au discutat pe marginea Convenției OIM nr. 190 privind violența și hărțuirea la locul de muncă. Reprezentanții CNSM au accentuat rolul organizațiilor sindicale în privința promovării prevederilor Convenției nr. 190, pentru a stopa violența și hărțuirea la locul de muncă și a implementa politici de toleranță zero la capitolul dat.
În acest sens, au fost menționate activitățile desfășurate de CNSM pe marginea Convenției OIM nr. 190 privind violența și hărțuirea la locul de muncă, inclusiv cele planificate pentru următoarea perioadă. Totodată, sindicaliștii vor aborda acest subiect în cadrul următoarei ședințe a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.
Precizăm că Convenția OIM nr. 190 a fost adoptată în iunie 2019 la Conferința Internațională a Muncii, protejează toți lucrătorii, indiferent de statutul lor contractual, și pune accent puternic pe violența bazată pe gen deoarece femeile sunt afectate în mod disproporționat de violență și hărțuire la locul de muncă.
Conform prevederilor Convenției OIM nr. 190, violența și hărțuirea bazată pe gen, inclusiv violența în familie, trebuie să fie integrate în programele de sănătate și securitate în muncă. Angajatorii sunt încurajați să ia măsuri și să dezvolte politici la locul de muncă, în consultare cu sindicatele, pentru a preveni violența și hărțuirea.