Peste 350 de manageri de la instituțiile educaționale din mun. Chișinău au participat marți, 25 octombrie, la un seminar organizat de Consiliul Municipal Chișinău al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) în incinta Casei Sindicatelor, fiind abordate subiecte legate de modificările la legislație. Precizăm că anterior, Consiliul a organizat trei activități similare la Institutul Muncii, la care au fost instruiți peste 300 de lideri sindicaliști.
La seminarul organizat astăzi, participanții împreună cu formatorii CNSM – Eugeniu Covrig, șef al Departamentului Juridic al CNSM, și Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, au abordat subiecte precum: sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar; modificările operate la Codul Muncii; indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale; sistemul public de pensii.
În deschiderea activității, Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, a subliniat că astfel de activități de instruire sunt extrem de necesare pentru a fortifica cunoștințele partenerilor din instituțiile educaționale și a le aplica în colectivele de muncă. Astfel de întruniri au fost organizate pe parcursul acestui an atât cu prezență fizică, cât și online, de structurile federației de nivel teritorial. Liderul sindical a răspuns la mai multe întrebări parvenite de la participanții la activitățile anterioare și a vorbit despre acțiunile și revendicările FSEȘ din ultima perioadă, precum și despre rezultatele consultărilor și negocierilor cu partenerii sociali.
Margareta Sîrbu, președinta Consiliului Municipal Chișinău al FSEȘ și Andrei Pavaloi, șef interimar al Direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, au subliniat că parteneriatul dintre structurile pe care le reprezintă este unul viabil și eficient. Sindicalista a menționat că au fost înaintate mai multe propuneri de îmbunătățire a condițiilor de muncă care au fost susținute de partenerii sociali, iar procesul de negocieri presupune identificarea căilor de soluționare a problemelor.
Prezentă la activitate, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, și-a exprimat convingerea că informațiile prezentate de specialiștii Confederației vor fi utile, fiind necesare pentru o mai bună cunoaștere și aplicare a legislației. De asemenea, Lilia Franț a venit cu un apel de a susține tinerii specialiști în domeniu nu doar prin aspecte materiale, ci și prin programe de mentorat.
Totodată, în cadrul seminarului participanții au reiterat problemele cu care se confruntă ramura – insuficiența cadrelor didactice, salariile mici și condițiile precare de muncă, probleme legate de menținerea și atragerea tinerilor specialiști, carențele existente în sistemul de salarizare, problemele legate de insuficiența personalului auxiliar. Cei prezenți și-au manifestat speranța că acestea, dar și alte probleme, vor fi soluționate în următoarea perioadă.