Pe 24 martie, la Chișinău, s-a desfășurat cea de-a 15-a reuniune a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova. La eveniment au participat reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), printre care Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, și Sergiu Iurcu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică. Sindicaliștii au prezentat mai multe propuneri, care au fost incluse în Declarația finală a reuniunii.
Reuniunea s-a axat pe analiza progresului Republicii Moldova în negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Principalele subiecte abordate au vizat protecția mediului, drepturile omului și sectorul justiției.
În cadrul reuniunii, sindicaliștii au îndemânat autoritățile moldovenești să transpună Directiva UE privind salariile minime adecvate, atingerea obiectivului de acoperire cu negocieri colective și contracte colective în proporție de 80% pentru lucrători, modificarea urgentă a Codului contravențional al Republicii Moldova pentru a stabili sancțiuni pentru actele de discriminare și amestec antisindical, inclusiv încălcări ale drepturilor garantate de legislație și statutul sindicatelor.
De asemenea, alte propuneri ale CNSM, incluse în declarația reuniunii, s-a referit la prevenirea flexibilizării excesive și a liberalizării legislației muncii în detrimentul drepturilor, garanțiilor și intereselor legale ale angajaților, necesitatea îmbunătățirii cadrului juridic în domeniul parteneriatului social pentru a reglementa sistemul de dialog social la nivel național, necesitatea de a îmbunătăți în continuare cadrul legal în domeniul salariilor pentru sectorul public și de a stabili o valoare de referință unică pentru toate categoriile de angajați din sectorul public.
Participanții au subliniat importanța unui proces transparent și incluziv de consultare cu societatea civilă pe parcursul adoptării legislației, conform Programului de dezvoltare a organizațiilor societății civile pentru anii 2024-2027.
Un alt subiect discutat a fost Planul de Creștere al Moldovei, aprobat de Parlamentul European în martie 2025, cu un buget de 1,9 miliarde de euro. Acesta prevede finanțarea unor proiecte strategice în domenii precum agricultură, energie, sănătate, infrastructură, justiție și combaterea corupției.
Declarația comună a Platformei Societății Civile, care va conține principalele concluzii și recomandări pentru accelerarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, va fi publicată în curând pe paginile web ale organizatorilor.
Declarația în limba engleză poate fi accesată aici: https://sindicate.md/wp-content/uploads/2025/03/Joint-declaration-15-EU-Moldova-CSP.docx și versiune română https://www.euromonitor.md/en-joint-declaration-of-the-the-eu-moldova-civil-society-platform-15th-meeting-chisinau-24-march-2025/.
Reuniunea din 24 martie a fost organizată în cadrul proiectului “Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Friedrich Ebert Stiftung Moldova. Proiectul este implementat de Expert-Grup, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Institutum Virtutes Civilis și Friedrich Ebert Stiftung Moldova.